Aromatisk bruk av eteriske oljer

eteriske oljer May 01, 2019

Eteriske oljer er kjent for å ha mange bruksområder og fordeler, og for å tilby gode løsninger for ditt behov. Det finnes mange måter å bruke eteriske oljer på, men aromatisk bruk er uten tvil den enkleste måten å hjelpe brukeren å oppleve den sterke, oppløftende, avslappende eller rensende naturen av en eterisk olje.

Ikke bare er aromatisk bruk av essensielle oljer ekstremt praktisk og enkel, men det gir også umiddelbare fordeler som å fremme et rolig, stabilt miljø, rense luften, balansere humør og følelser og mye mer.

Fordeler med aromatisk bruk
Forskning har vist at duften av essensielle oljer kan forårsake reaksjoner i de kjemiske sensorene i hjernen. På grunn av dette gir aromatisk bruk deg den ønskede effekten avhengig av den essensielle oljens kjemiske struktur. Mange essensielle oljer inneholder kjemiske egenskaper som har vist seg å fremme avslappende følelser, en beroligende atmosfære og evnen til å berolige engstelige følelser når de brukes aromatisk.

Balanserer humør og følelser
Blant mange bruksområder har eteriske oljer tradisjonelt sett blitt brukt til å forbedre humøret. Enten du trenger å stabilisere, stimulere eller roe engstelige følelser, er det en essensiell olje med de perfekte kjemiske komponentene som hjelper deg med å styre humøret og oppnå et ønsket resultat. Ettersom aromaen av en essensiell olje samhandler med de kjemiske sensorene i hjernen, vil den fremkalle en reaksjon, slik at brukeren kan velge en bestemt olje for å bidra til å produsere en bestemt effekt.

Renser luften og energien
En annen stor fordel ved å bruke essensielle oljer aromatisk er deres evne til å rense luften. Å skille ut uønskede lukt og erstatte dem med rene, behagelige dufter er mulig når du bruker kraften til essensielle oljer av høy kvalitet. I dag inneholder mange luftrensende midler skadelige giftstoffer og kjemikalier, noe som gjør aromatisk bruk av essensielle oljer enda mer ønskelig. Eteriske oljer gir en trygg, naturlig måte å rense luften i et hvilket som helst rom, uten å inhalere skadelige giftstoffer.

Påvirker omgivelsene
Fordi hver essensiell olje har en bestemt kjemisk forbindelse, og hver person har forskjellige følelser, minner og reaksjoner i hjernen når de inhalerer en essensiell olje, vil hver persons opplevelse variere. Imidlertid har visse essensielle oljer spesifikke kjemiske elementer som bidrar til å fremme beroligende, avslappende, jording, energiserende eller beroligende følelser.

Historiske tilfeller av aromatisk bruk

At man får stort utbytte av essensielle oljer gjennom aromatisk bruk er ikke et nytt konsept, men en idé som har vært i praksis i århundrer. Utøvelsen av aromaterapi, eller bruk av essensielle oljer og planteekstrakter, har eksistert i hundretusener av år. I det gamle Roma, Kina, Hellas og India ble essensielle oljer brukt ofte i ritualer eller religiøs praksis, da disse menneskene oppdaget at essensielle oljer hadde evnen til å påvirke følelser og skape en oppløftende stemning. 

Selv om denne effekten var noe uforklarlig i oldtiden, bidro betydelig forskning på 1990-tallet til at biologer forstår hvordan inhalering av duften av en essensiell olje kunne føre til at bestemte kjemiske sensorer i kroppen reagerer. Denne undersøkelsen bidro til å bevise begrepene fra gamle sivilisasjoner – at å puste inn essensielle oljer kan ha en betydelig effekt på følelser, stemning og atmosfære.

Hvordan fungere det egentlig?
Hvis noe er aromatisk, sender det ut en tydelig, sterk og/eller behagelig lukt. Aromatisk bruk av essensielle oljer betyr altså at du drar nytte av de naturlige egenskapene til oljene ved å puste inn aromaen. Mens topisk og intern (innvortes) bruk krever at kroppen kommer i kontakt med oljen, krever aromatisk bruk bare at essensiell olje skal passere gjennom nesen for å kunne gi deg dens fordeler. Aromatisk bruk oppnås vanligvis ved at du bruker en diffuser eller at du inhalerer essensielle oljer fra flasken (husk å skru av korken først).

Hvordan samspiller essensielle oljer med hjernen og kroppen når vi bruker dem aromatisk?


Den menneskelige luktesansen er et kraftig verktøy. Luktsensorene kan produsere betydelige mentale, emosjonelle og fysiologiske responser, avhengig av hvordan forskjellige aromaer reagerer med hjernen.

Som flyktige aromatiske forbindelser, har essensielle oljer evnen til å spres raskt gjennom luften. Denne volatiliteten (eller evne til å endre tilstand raskt) av essensielle oljer gjør det mulig for en person å oppleve aromaen av en essensiell olje raskt og enkelt – selv fra første sekundet som en flaske åpnes.

Oljene reagerer med de kjemiske sensorene i hjernen, og dermed skaper en reaksjon. Disse kjemiske sensorene kalles olfaktoriske sensorer. De lever i hjernens olfaktoriske system – den delen av hjernen som regulerer luktesansen. Det olfaktoriske systemet er koblet til det limbiske systemet der følelser og minner lagres.

Når du bruker essensielle oljer aromatisk, går duften gjennom nesen til det olfaktoriske systemet der den behandles, og deretter beveger seg gjennom den olfaktive nerven til det limbiske systemet. I det limbiske systemet utløser duften en reaksjon i hjernen basert på minner og erfaringer. På grunn av disse reaksjonene i hjernen har essensielle oljer en spesielt kraftig effekt når de brukes aromatisk. På grunn av volatiliteten til essensielle oljer er aromatisk bruk av essensielle oljer den mest effektive brukssmetoden. Oljebrukeren kan raskt og enkelt oppleve fordelene med en duft. Ved bruk av essensielle oljer aromatisk, inhaleres de lett og absorberes gjennom luftveiene og lungene, og sirkuleres deretter gjennom blodstrømmen.

Når vi puster inn duften av en essensiell olje, utløser den spesifikke reaksjoner basert på våre egne individuelle følelser, atferd, minner og erfaringer. Dette er grunnen til at aromatisk bruk er en så stor del av stemningsstyringsreaksjonene i hjernen: fysiologiske reaksjoner kan faktisk forandre og forbedre humøret!

Den kjemiske strukturen av en eterisk olje


Du lurer kanskje på: «Hvordan gir en essensiell olje beroligende, oppløftende eller energiserende følelser?» På grunn av deres kjemiske struktur, kan essensielle oljer i de fleste tilfeller klassifiseres som oppløftende eller beroligende. Se hvordan den kjemiske strukturen av planter og essensielle oljer tillater dem å gi spesifikke oppløftende, beroligende og humørsvingende egenskaper.

Mynte: Vanligvis kjent for å være oppløftende og energisk på grunn av høy konsentrasjon av ketoner.

Blomster: Typisk sammensatt av monoterpenalkoholer, som gir beroligende egenskaper.

Trær, urter og gress: Inkluderer først og fremst sesquiterpiner, oksyder og estere, som bidrar til å fremme beroligende, jordende følelser og følelser av fornyelse.

Sitrus: Inneholder kjemiske komponenter som beta-pinen, monoterpener og limonen, som inneholder betydelige oppløftende egenskaper.

Krydder: Fenoler gir oppvarmende egenskaper.

Virker eteriske oljer selv om man ikke har luktesans?
Ja! Absolutt! Det limbiske systemet utløser en reaksjon i hjernen basert på minner og erfaringer, så selv om du ikke nødvendigvis vil få den samme sentimentale reaksjonen på et minne, så vil den eteriske oljer påvirke de hormonene den skal og derfor påvirke dens område og utføre sin jobb i forhold til oljens egenskaper og bruksområdet. 

Hva er en diffuser?

En diffuser er et elektrisk apparat som er spesielt utformet for å sprer oljearoma ut i luften eller i rommet, og det er ikke det samme som en luftfukter.
De har to forskjellige formål, selv om en luftfukter ofte har et lite rom der du kan tilsette eterisk olje. Dersom du har sett trepinner som står i et glass med olje, så kalte duftpinner, så gjør de litt av det samme. Noen bruker også lavasteiner eller andre naturmaterialer som de heller olje på for at aromaen skal spre seg. 

Les mer om de forskjellige typene diffusere her – Link kommer – 

I hvilket rom plasserer jeg en oljediffuser?

Når du vil nyte duften av essensielle oljer, forbedre humøret ditt eller rense luften, er en oljediffuser en enkel måte å oppleve disse fordelene på. Avhengig av størrelsen, modellen og egenskapene til diffuseren din, kan den brukes på en rekke måter for å spre aromaen av essensielle oljer gjennom hele rommet. I utgangspunktet kan du en diffuser hvor som helst

Personlig har jeg like mange diffusere som jeg har sko. Og jeg liker sko! Jeg har en diffuser på barnerommet (en søt lilla elefant som også sender lysmønster på veggen), en ved skrivepulten, en i stua og en på soverommet. I tillegg har jeg en liten diffuserklipe som ikke trenger strøm (men det finnes noen du kan koble til sigarett tenneren) som jeg har i bilen. Den fester jeg i vifta og da blåses oljene rundt i bilen når airconditionen er på – perfekt på lengre bilturer. Jeg har forresten også alltid med meg en liten reisediffuser på tur – spesielt på hotellrom. Når jeg underviser yoga har jeg alltid på en diffuser (eller to) med eterisk oljer i – det er magisk. 

Jeg har også lært meg å ha i hvertfall èn ekstra diffuser liggende. De er jo tekniske duppedingser, så en i reserve må jeg ha. Og så er det slik at mine venner og familie er blitt litt påvirket, og de fleste har nok allerede fått diffusere i julegave enten de ville eller ikke, men ofte kommer de innom og spør om jeg ikke har «en ekstra diffuser» de kan låne. Jeg vet ikke hvor mange diffusere jeg har i omløp hos venner og bekjente, men om du følte deg truffet så vet du hvor du kan levere den tilbake. 

Det er forresten ingenting galt med å ha diffusere med forskjellige oljer i forskjellige rom – samtidig. Det er ikke alltid jeg har det samme på stuen som barna vil ha på sitt rom, de får selv bestemme, så lenge jeg er med de når de heller olje i diffuseren (husregel nr. 1: barn kan velge olje, men en voksen skal alltid overse bruken).

Her er noen steder du kan vurdere å bruke en diffuser: soverom, kontor, sparom, hotellrom, kjøkken, stue eller fellesareal.

Vedlikehold og rengjøring av din diffuserDin evne til å nyte essensielle oljer aromatisk ved bruk av diffuser vil avhenge sterkt av typen og kvaliteten på diffuseren du velger. Uansett hvilken diffuser du velger, er det lurt at du tar vare på den ved å rengjøre og vedlikeholde den regelmessig. Uten riktig rengjøring vil diffuseren utvikle en oljeoppbygging som til slutt kan føre til at diffuseren ikke fungerer som den skal (og da blir det jo krise i hjemmet).
Slik rengjør du din diffuser

Ting du bør tenke på når du har en diffuser

Plassering: Unngå å plassere diffuseren i direkte sollys eller i nærheten av en vifte.

Rengjøring: rengjør diffuseren regelmessig: helst en gang i måneden.

Vaskemidler: Prøv å bruk naturlige rengjøringsmidler som vann og eddik. 

Strøm: Pass på at du trekker ut støpselet før rengjøring.

Hvordan utnytte fordelene av aromatisk bruk

Nå som du forstår fordelene ved å bruke essensielle oljer aromatisk, er det bare å hive seg rundt. Når de brukes trygt, har essensielle oljer uendelige bruksmetoder for å rense luften, forbedre stemningen, og fremme en rolig, avslappet atmosfære. Lær om noen av de enkleste måtene å bruke essensielle oljer aromatisk i avsnittene nedenfor.

Sikkerhet
Fordi det er så mange faktorer som er involvert med aromatisk bruk – størrelsen på rommet, hvor duften fra diffuseren kommer ut, luftens art i rommet, etc. – er det vanskelig å kontrollere mengden olje du blir utsatt for når du bruker essensielle oljer aromatisk.

Mens det ikke er noen spesiell anbefaling for dosering når det gjelder aromatisk bruk, er det viktig å huske at moderering er best. Mengden olje som brukes og varigheten av diffusjon eller eksponering avhenger i stor grad av ting som romstørrelse, nærhet mellom personen og diffuseren, forskjellige utløp fra diffuseren, luftomsetning i rommet  osv. 

Det er også viktig å huske at essensielle oljer er ekstremt potente, og hver personen vil reagere annerledes på aromaen til en olje. Enkeltpersoner bør vurdere sin egen personlige helse og erfaring med essensielle oljer ved bestemmelse av dosering for aromatisk bruk.

I tillegg er det slik at en eterisk olje av høy kvalitet vil være mer potent enn en dårlig utblannet olje. doTERRAs eteriske oljer er ekstremt potente, og du trenger kun 1-3 dråper av hver olje i din diffuser, selv om mange andre eteriske olje merker anbefaler 25-30 dråper. Start alltid med en dråpe av gangen og prøv deg frem. 

Hvordan lage en god diffuserblanding?

En fin måte å nyte fordelene av essensiell oljediffusjon er å kombinere og blande flere essensielle oljer i en diffuser, noe som gir en ny aroma og som gir fordelene av mer enn bare en essensiell olje. 

Kombinasjonene av diffusjonsblandinger er ubegrensede, men hvis du er helt ny når det gjelder essensielle oljer, kan det være vanskelig å vite hvilke oljer som skal blandes sammen for å få de beste resultatene. Jeg husker selv da jeg var helt i startfasen, jeg lurte på hvor mange dråper av hvilken olje og hvordan eterisk olje passet best samme. En del av meg vil si: Fuck it! Bruk din intuisjon og bland på magefølelsen, MEN jeg forstår du synes det kan være skummelt, så sjekke ut disse rådene nedenfor for å lære hvordan du lager en god, essensiell oljediffusjonsblanding hjemme. Med tiden vil du lære deg å blande på magefølelsen. 

  • Avgjør hvilken effekt du ønsker fra diffuserblandingen. Ønsker du noe avslappende? Eller noe fornyende? Prøver du å lage et rolig miljø? Når du vet hvilken effekt du ønsker fra diffuserblandingen, er det lettere å velge hvilken oljer du trenger.
  • Velg en gruppe av oljer som passer best den beskrivelsen du er ute etter. Om du er ute etter avslappende diffuserblandinger, velg oljer som er kjent for å fremme rolige og avslappende følelser. (Bruk oljehjulet nedenfor for å finne oljene med de rette egenskapene).
  • Når du har valgt de oljene som vil hjelpe deg å oppnå ønsket effekt, kan du begynne å blande de sammen i diffuseren.

SAMME KATEGORI 
Når du lager en diffuserblanding kan du begynne med å blande oljer fra sammen kategori: f.eks. sitrusoljer som grapfrukt, sitron og bergamot er i samme kategori og passer derfor godt sammen.

FORSKJELLIGE KATEGORI
Når du vil ha litt variasjon i dine diffuserblandinger, kan du blande oljer fra forskjellige kategorier. Ved å blande oljekategoriene vil du oppnå en unik oljeblanding som fremheve de beste kvalitetene i hver olje. Jeg elsker å blande wild orange (vill appelsin) med peppermint, og jeg bruker ofte denne kombinasjonen på morgenen eller på min yogatimer. 

TIPS TIL FORSKJELLIGE BLANDINGER
* Mint blander seg godt med tre-, urte,- jord,- og sitrusoljer.
* Blomsteroljer passer godt med tre,- kryddder,- og sitrusoljer.
* Urteoljer passer godt sammen med tre,- og mintoljer. 
* Krydderoljer passer med tre,- blomster,- og sitrusoljer. 
* Sitrusoljer passer med tre,- krydder,- blomster,- og mintoljer.

Forskjellige måter å bruke oljer aromatisk på

Selv om diffusere er en enkel måte å bruke eteriske oljer aromatisk på, finnes det utallige andre måter å oppnå samme effekten på.

Etterhvert som du blir mer kjent med oljene, vil det bli lettere for deg å variere måten du bruker de på. Inntil da kan du se på disse forslagene som vil utvide dine horisonter når det gjelder bruken av eteriske oljer aromatisk.

  • Ha eteriske oljer i diffuseren under yogapraksis for å fremme avslapping, jording, fokus og energiske følelser. 
  • Spray eteriske oljer på klærne for en en behaglige duft gjennom hele dagen.
  • Tilsett 1-2 dråper eterisk oljer på en filtball og legg i tørketrommelen for en ren duft. 
  • Tilsett 1-2 dråper eteriske oljer i en hjemmelaget vaskespray eller vaskemiddel. 
  • Ha eteriske oljer i diffuseren under et varmt bad for å skape en spa-lignende følelse.
  • Tilsett 1-2 dråper eterisk olje på en bomullsball og legg i bilen før en lengre kjøretur, gjerne nært air condition for å skape et roligere miljø. 
  • Ha eteriske oljer i en diffuser eller spray på hodeputa for å fremme et avslappet miljø slik at du kan sove godt. 
  • Ha eteriske oljer i en diffuser når du leser til en eksamen for å fremme fokus og motivasjon. 
  • Ha eteriske oljer i din morgenrutine for en oppløftende, forfriskende start på dagen.
  • Drypp et par dråper eteriske oljer på et papir og legg på bunnen av søppelbokser for å fjerne lukt (her bruker jeg Lemongrass/Sitrongress). 
  • Tilsett 2-3 dråper eterisk olje på gulvet i dusjen (hold oljen unna den direkte vannspruten for lengre holdbarhet) og pust inn. Drypp gjerne oljen på sidene av gulvet slik at du ikke sklir i dusjen!
  • Har du sure barn (eller menn), sett på diffuseren med sitrusoljer og alt annet som kan få opp humøret. Funker også når barna må gjør lekser og mannen blir bedt om å gå ut med søpla!
  • Får du uventet besøk og ikke har vasket på en stund, sett på noen godlukt i diffuseren så er det ingen som merker noe!

Gratis Facebook gruppe

Eteriske oljer kan altså brukes til et bredt spekter av emosjonelle og fysiske velværebehandlinger. Vi som jobber med eteriske oljer har ikke lov å tilskrive eteriske oljer medisinsk virkning selv om det kan være både forsket på og dokumentert. Det er lett å gå seg vil i en jungel av «gode råd» når det gjelder bruken av eteriske oljer.

 

Vil du lære å bruke eteriske oljer på en trygg måte, og gjerne i forbindelse med noe mer enn det bare det fysiske? Besøk min Facebookside Essensiell Livsstil eller bli med i Facebookgruppen min Feminint Fellesskap for å lære hvordan du trygt bruker doTERRA eteriske oljer, spesielt i sammenheng med personlig utvikling.  

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.