Hva er den egentlige definisjonen av en heks?

feminin visdom Feb 10, 2023

I dag kan du lese beskrivelser av hekser som onde kvinner med store krokede neser, vorter i ansiktet, som bruker svarte spisse hatter og rir på kosteskaft. 

Det kan være kvinner som ler høyt mens de står over gryten og koker sammen en trylledrikk for å forgifte naboen.

Det var i hvert fall slik jeg så for meg en heks da jeg var yngre. 

 

Hvem ble ansett som en heks?

Ordet "heks" stammer fra de gamle engelske ordene "wicca" og "wicce" (henholdsvis maskuline og feminine former). Dette ble senere "wicche", på mellomengelsk, som betydde det samme som "wicca" og "wicce", men skilte ikke mellom kjønnene, og ble brukt til å referere til både menn og kvinner. 

Over tid ble det mindre vanlig å bruke "wicche" for å referere til menn, og ordet ble erstattet av synonymer som for eksempel trollmann.

På 1500-tallet hadde skrivemåten endret seg fra "wicche" til "witch" (heks), og på dette tidspunktet ble ordet nesten utelukkende brukt for å referere til kvinner, slik det fortsatt er i dag. Innen for natur religionen Wicca er det imidlertid vanlig å bruke "heks" for å referere til både menn og kvinner.

Opprinnelsen til ordene "wicca" og "wicce" er ikke helt kjent, men det antas at ordene i seg selv opprinnelig betydde "en som er klok". De tidligste referansene til disse ordene på gammelengelsk ser ut til å være assosiert med spådom og det å lære bort disse kunnskapene. 

Lesetips: 7 tegn på at du er en ekte heks

 

Metoder for å identifisere en "heks"

Det var flere måter en heks kunne identifiseres på, ifølge tidenes heksejegere. Et tegn på at en person var en heks kunne være et hvilket som helst merke på huden, for eksempel en føflekk, en leverflekk eller et fødselsmerke. 

Disse ble sett på som Djevelens merke, og siden de aller fleste har en eller annen form for merke på huden, ble heksejegerene sikret å avdekke en heks ved å bruke denne metoden.

En annen metode for å avdekke en heks` sanne identitet var å stikke dem med nåler. Hvis de ikke blødde var det et sikkert tegn på at de var under Djevelens kontroll.

Heksejegere var slue mennesker som var ute etter å ta hekser, koste hva det koste vil. Noen brukte derfor en uttrekkbar nål, slik at den tiltalte ikke hadde noe håp om å bestå denne testen.

Den siste, og kanskje mest kjente måten å gjenkjenne en heks på, var å drukne henne.

Dersom man kastet en kvinne i vannet og hun sank, så var hun ikke en heks. Om hun derimot skulle flyte, ble hun stemplet som heks og brent på bålet. Vinn vinn. For heksejegerene i hvert fall. 

Under heksejakten og rettssakene var en heks også enhver kvinne som:

  • Var i stand til å snakke med dyr
  • Forsto planter og urter og jobbet med dem
  • Hadde helbredende egenskaper
  • Leste tarotkort eller kunne forutse fremtiden
  • Hadde en nabo som ikke likte dem
  • Eide en katt

 

En heks er en klok kvinne

"Heks" brukte å være et respektfullt ord, før det ble fordømt på grunn av mannssjåvinisme.

"Heks" betyr en klok kvinne. Det står for det samme som "buddha" gjør - en opplyst person, men det ble fordømt på grunn av kristendommen og patriarkatet. 

Det begynte med heksejakten og ødeleggelse av kvinner. De ødela virkelig en av de største mulighetene for menneskelig vekst. De stoppet kvinner fra å vokse. 

Menn på tiden (og kanskje også i dag) var redd kvinner fordi kvinnen er mer intuitiv. Menn kunne forstå seg på intellektet, men intuisjon og "klarsynthet" var i følge dem noe magisk og uhyggelig, og måtte derfor fjernes. 

 

 

Det finnes en heks i oss alle

Så hva er en heks? 

Vel, vi er faktisk ganske like som alle andre - bortsett fra at vi ser situasjoner med en dimensjonal linse som hjelper oss å forstå verden på et dypere nivå. Du kan også kalle oss lysarbeidere, gudinner, healere - vi går under mange navn.

En heks er en sterk kvinne. En heks er en kvinne som er forankret i sin kraft, som jobber i harmoni med naturen, moder jord og ser magien i verden hver dag.

Det er ingen feil eller riktig måte å være en heks på eller å utøve magiske ritualer. Kraften til å se er i oss alle. Vi må bare være mer bevisste på våre psykiske evner og intuisjon, så vel som de naturlige energiene i verden.

Å omfavne den majestetiske og fortryllende strømmen av jorden er avgjørende. Magi er i oss alle. Vi må bare våge å tro på oss selv. Ekte kraft kommer innenfra.

Alle kan være en heks. Noen mennesker er født inn i familier hvor de praktiserer naturmedisin og andre ritualer. Andre oppdager kanskje helt tilfeldig at de har naturlige evner. Noen melder seg inn i et forbund eller samfunn for å bli gitt en spesiell type tittel som skal si noe om hvor magiske de er. Men vi er alle magiske i hjertet. 

Jeg er en heks. Du er en heks.

Ikke vær redd for den du alltid har vært. Ikke vær redd for å gjenvinne kraften som ble stjålet og holdt fra deg i hele denne tiden.

Er du klar for å ta tilbake kraften din? Bli med i Feminin Urkraft i dag!

 

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.