Er det trygt å bruke eteriske oljer sammen med medisin?

eteriske oljer Oct 21, 2020

En av de mest stilte spørsmålene jeg får fra mine eteriske oljekunder er: «Er det trygt å bruke eteriske oljer når jeg bruker medisin?» 
Det enkleste svaret er: JA! Med god informasjon og god opplæring (som er min jobb for de som er kunder hos meg) er det trygt. Det andre svaret, som er litt mer komplisert, er at vi vet ikke helt sikkert. Og jeg har ikke tenkt å la meg farge av at jeg jobber med eteriske oljer, sikker bruk MÅ komme foran alt annet.

Før vi går videre må jeg presisere at jeg ikke er lege og kommer ikke med påstander som tilskriver medisinsk virkning til eteriske oljer. Jeg anbefaler alltid at du tar kontakt med din lege før du bruker eteriske oljer dersom du har en helsetilstand som krever det, spesielt om du bruker medisin og/eller har en kronisk sykdom.

Visste du at mange leger bruker eteriske oljer? Som praktiserende leger har de ikke alltid lov å prate om de medisinske fordelene ved eteriske oljer, men de kan gi generelle råd som at lavendel eterisk olje kan få deg til å føle deg avslappet. Sykehus, akuttmottak og helseinstitusjoner bruker i større grad diffusere med eteriske oljer i sine lokaler for å få menneskene til å føle seg bedre i stressende situasjoner.

Eteriske oljer er overalt

Du har mest sannsynlig inntatt eteriske oljer i ditt daglige kosthold uten å vite det, da mye av maten vi spiser inneholder en liten mengde eteriske olje. Coca Cola, tyggegummi og urtete fra Pukka er bare noen eksempler på ting som er smakstilsatt med eteriske oljer. Mange av de eteriske oljene kommer også fra urten som vi spiser hver dag, for eksempel kanel, appelsin, lime og sitron. Fordi kroppen vår er utviklet for å metabolisere og behandle naturlige forbindelser som planter og frukt, er vi allerede rustet til å metabolisere eteriske oljer. Eteriske oljer er høye konsentrasjoner av naturlige forbindelser – den delen som gir planter sin smak og lukt.

Når det gjelder urter og dens innvirkning på medisin, finnes det noe forskning å vise til, men den er på langt nær fullstendig. Prikkperikum, også kalt johannesurt, er en urt vi vet kan påvirke medisin. Når det gjelder eteriske oljer og medisin er det mindre informasjon, så la oss være enig om at dersom du vil bruke et kosttilskudd med urter / oljer, spesielt gurkemeije (turmeric), så tar du deg en tur innom legen eller apoteket å forhøre deg om dette kan påvirke medisinen du tar. Handler du eteriske oljer eller et tilskudd med urter/oljer fra doTERRA, får du alltid med et fysisk papir med norsk innholdsfortegnelse, som du kan ta med til legen. Jeg vet at mange synes det er unødvendig for miljøet, men det er altså et krav om at dette skal foreligge nettopp på grunn av sikkerhet. Papirene kan du jo resirkulere.

Hvem kan svare deg?

Det er ikke alltid at legen kan eller vil gi deg et svar, men det finnes noen som er eksperter på medisin og kontraindikasjoner: farmasøyten! Farmasøyter har sin utdannelse i fagområdet farmasi. De fleste arbeider på apotek eller sykehusapotek med legemiddelhåndtering og rådgivning overfor pasienter. Andre jobber i legemiddelindustrien, innen farmasøytisk forskning med utvikling eller produksjon av legemidler. Deres jobb er altså å vite hva som er i de forskjellige medisinene du får og hvordan dette kan påvirker andre ting du konsumerer. Bruker du medisin og lurer på om en eterisk olje (eller andre ting) kan påvirke medisin din negativt, kan du gå til apoteket å spørre.

Vi mennesker vil jo gjerne vite alt hundre prosent sikkert. Vi vil at noen skal si til oss: «JA, dette er trygt å bruke!». Men den ukomfortable sannheten er at ingen vet helt sikkert. Og alle mennesker er forskjellige, selv med den samme diagnosen, kan sykdommen oppleves forskjellig fra person til person. Mennesker reagerer også forskjellig på samme medisin uten at vi vet hvorfor. Det er mange faktorer som kan påvirke, f.eks. maten di spiser, stress, søvn, genetikk. 


Uavhengig av dette, vil jeg at du alltid skal ta med deg din medisin og det tilskuddet/oljen du vil bruke internt til legen eller et apotek. I stedet for å spørre om det å ta sitron eterisk olje i drikkevannet 3 ganger om dagen vil påvirke medisinen du tar, kan du snu samtalen. Spør heller «Hvordan vet jeg, hva bør jeg se etter, hva er risikoen og fordelene dersom jeg prøver dette?».

Dette er måten en lege kan hjelpe deg og guide deg på, de skal vite hva som skjer i kroppen dersom du opplever at noe påvirker din medisin negativt. Om du tar medisin x, og du vil prøve dette tilskuddet, så må du se etter symptom A, B og C. Dersom du ikke opplever disse symptomene så er alt OK. 


Men så er det noen sykdommer der det kan være veldig farlig å få for lite eller for mye medisin. Hjertemedisin, f.eks., er ikke en medisin du vil rote det til med, eller blodfortynnende. Her er doTERRA streng på at Wintergreen ikke skal tas internt under noen omstendigheter, den har tom en barnesikker kork av denne grunnen. OM du tar Wintergreen internt kan den påvirke asprin eller warfrin(?). Om du går bruker blodfortynnende medisin er det nok mulig at legen din sir at dette burde du kanskje ikke teste ut (internt). Tar du derimot medisin for leddsmerter f.eks. så kanskje legen din vil si ok, kanskje leddene dine vil kjennes bedre ut, kanskje ikke, det må du bare teste ut for å vite.

Blodtrykk og kolestreol

Disse er to ting som er ganske lett å teste ut. Har du problemer med blodtrykket, så tester du blodtrykker før, under og etter utprøving for å se om det påvirkes av oljene eller urtene du bruker. Noen bøker (ikke doTERRAs) hevder at Marjoram oljen skal senke blodtrykket. Om du bruker en medisin for å senke blodtrykket vil du mest sannsynlig ikke at blodtrykket skal bli for lavt.


Ved kolestreol må du ta en blodprøve for å sjekke om det er noen forandringer, så legen din må være villig til å gjøre dette. Kanskje synes legen det er positivt at du vil prøve noe annet enn medisin, f.eks. kanel olje for å se om det hjelper på kolestreolet. Her kan du ta en ny blodprøve etter 1 måned for å sjekke kolestreolet. Leger sitter med et stort ansvar, de er redd for at du skal bli skadet og vil derfor gjøre det så forsiktig som mulig. 

Når jeg ber deg snakke med legen din og spørre om det er trygt for deg å bruke eteriske oljer samtidig som du bruker medisin, får de fleste til svar fra legen at de ikke vet. Som regel fordi de faktisk ikke vet, de jobber med sykdommer, ikke medikamenter. Noen ganger fordi de rett og slett ikke har lyst å si noe feil eller bruke tid på å sette seg inn i det. Men det du kan spørre om som kanskje gjør at du får et svar er «Når jeg bruker medisin x, er noe jeg må passe på at jeg ikke får i meg?». Dette kan være en bedre formulering som gjør at legen din i hvert fall kan komme på banen med noe konstruktivt. 


La oss si at du bruker medisin for høyt blodtrykk. I mange tilfeller får du da beskjed om at du ikke kan spise grapefrukt eller drikke grapefrukt jus. Nå finnes det eteriske olje av grapefrukt, så da ville du kanskje tenkt at den må du holde deg unna. Jeg skjønner hva du tenker, og det er slik jeg vil at du skal tenke, men i akkurat dette tilfelle kommer kunnskap om eteriske oljer inn i bildet. Å spise/drikke grapefrukt i kombinasjon med store mengder medisin er ikke lurt, da grapefrukt jus påvirker hvordan leveren tar opp medisinen. 

Leveren er et fantastisk organ som avgifter og filtrerer ut ting fra blodet, alt fra giftstoffer til alkohol. Det renser ut ting, sender det til tarmene og ut gjennom avføringen vår. Så medisin kommer inn i kroppen og leveren vil filtrere det ut slik at det ikke samles opp store mengder medisin. Leveren har mange små enzymer, så den vil ta medisin og endre den slik at den kommer ut i avføringen din. 

Grapefrukt jus inneholder et stoff som kan slå av eller på disse enzymene som skal ta ut medisinen i avføringen, litt avhengig av hvilken medisin det er. Da får du enten for mye medisin dersom leveren ikke klare å rense ut medisin fort nok eller for lite medisin dersom du kroppen gjør at medisin renses ut i avføringen for raskt. Dersom du da tar medisin for høyt blodtrykk, og medisin forsvinner for raskt ut av kroppen, er det ikke nok medisin i omløp og du vil få høyt blodtrykk. Hva som kan være verre er når du har for mye medisin i omløp, det vil kunne skade kroppen.

Selv om grapefrukt oljen kommer fra skallet på frukten, ikke fra fruktkjøttet som inneholder jusen, kan det være en liten del av jus i grapefruktoljen, men vi vet ikke eksakt hvor mye (eller lite) jus det er i grapefrukt oljen, så derfor blir du bedt om å la være. Er du fortsatt usikker på om du tørr å bruke grapefrukt eteriske olje internt (invortes), så kan du jo fortsatt bruke den i diffuser. Topisk bruk er også greit i normale mengder, men der igjen kommer det ann på medisinen du bruker. Spør alltid legen!

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.