Er doTERRAs eteriske oljer økologiske?

eteriske oljer Feb 26, 2020

I dag skal jeg svare på et spørsmål som jeg får ofte: er doTERRAs eteriske oljer økologiske? Jeg digger å få dette spørsmålet, fordi det er den perfekte muligheten til å dele min lidenskap for doTERRA og forklare hvorfor de eteriske oljene våre faktisk er BEDRE enn økologiske. Det høres kanskje rart ut, men det er sant.

Jeg er nok en smule spesiell når det kommer til økologiske produkter og jeg bruker sikkert like mye på å kjøpe økologisk mat som jeg bruker på å betale husleien. For meg er dette viktig. Drømmen min er å ha en liten hage i et lite hus på landet der jeg kan plante og dyrke økologiske grønnsaker (selv om jeg aldri har gjort dette før, men du skjønner greia). Jeg prøver også å redusere giftstoffer i hjemmet: naturlig, parabenfri sjampo og såpe, ingen deodoranter med kreftfremkallende stoffer, glass i stedet for plast, naturlige vaskemidler, unngå å bruke mikrobølgeovnen så mye som mulig osv. Så for meg (og barna mine) gjelder dette også for eteriske oljer.


USDA-sertifiserte økologiske oljer
Da jeg kom over doTERRAs eteriske oljer høsten 2017, var det viktig for meg å finne ut av nettopp dette. Jeg leste meg opp på kriteriene for økologisk merking i USA (doTERRA er et amerikansk selskap), men jo mer jeg undersøkte desto større ble forvirringen. Det USDA-sertifiserte økologiske merket betydde ikke at en eterisk olje virkelig var terapeutisk. Det betydde bare at den var økologisk (i hvert fall 95%), og her ligger forskjellene som du bør være klar over. Denne sertifiseringen gjelder bare for dyrking og høsting, den berører ikke kvaliteten på selve oljen. Så selv om en USDA sertifisert olje er 95% fri for sprøytemidler, kan måten planten blir dyrket og høstet på påvirke potentheten og den kjemisk profilen i selve oljen. Da sitter du i værste fall igjen med noe som bare lukter godt, men det vil ikke gjøre så mye for helsen din. 

Kjenner du igjen symbolet over? Antakeligvis ikke da det er amerikansk, men la meg fortelle deg hva det betyr. For å bli sertifisert som USDA Organic, må varen ha 95% eller mer sertifisert økologisk innhold. Økologisk bearbeidet mat kan ikke inneholde kunstige konserveringsmidler, farger eller smak. Det finnes noen unntak, og det er en liten bit av objektivitet i spillet, økologiske produkter som har USDA organic stempelet kan ikke inneholde GMO (genmodifiserte organismer). 

Men er økologisk alltid BEST? La meg fortelle litt om kjøtt før jeg fortsetter med eteriske oljer. Du kan kjøpe USDA økologisk storfekjøtt. Dette betyr:

  • Dyrehelse og velferdsstandarder ble oppfylt (høres litt vagt ut spør du meg).
  • Ingen antibiotika eller veksthormoner ble brukt.
  • Dyret ble fôret med 100% økologisk fôr.
  • Dyret fikk tilgang til naturen (enda mer vaghet).

I virkeligheten vil det beste kvalitetsstorfekjøtt komme fra en ku som er fullstendig frittgående og matet med et 100% plantebasert kosthold. Dette er en ku som er i stand til fritt å streife fritt rundt, slik naturen hadde til hensikt. DETTE er hvordan generasjonenen våre drev oppdrett av storfeene sine. Dette er imidlertid ikke nødvendigvis økologisk. Personlig spiser jeg veldig lite kjøtt for tiden, men når jeg først gjør det, er det kjøtt fra bønder som jeg kjenner og stoler på, og jeg foretrekker dette over «økologisk» stempelet. Det er nemlig ikke alltid at økologisk er best. Tilbake til eteriske oljer.

Er doTERRAs eteriske oljer økologisk?
dōTERRA var ikke fornøyd med hvordan økologiske varer ble klassifisert og laget derfor sin egen standard for renhet, CPTG, som sikrer at oljene er 100% rene, fri for fyllstoffer og forurensing som sprøytemidler og tungmetaller. Når man skal bruke eteriske oljer i hverdagen er det viktig å velge oljer av høy kvalitet som er 100% rene.

Mange av dōTERRAs eteriske oljer er faktisk økologiske (certified organic), noen er ECOCERT, mens andre ikke har noen sertifisering. Grunnen til dette er at dōTERRA utvinner olje fra mange utviklingsland. Kravene for økologisk sertifisering, samt tilgjengeligheten for få en slik sertifisering, varierer veldig fra land til land. Noen land har heller ikke mulighet til å tilby noen sertifisering av eteriske oljer. 

Det koster 2500 US dollar for en bonde i Madagaskar å motta en økologisk sertifisering. Denne sertifiseringen er gyldig i 2 år. Som regel er det ingen som kommer å inspiserer avlingene for å sjekke at de faktisk er økologiske i løpet av disse 2 årene. Det som egentlig betyr noe er avgiften som bonden måtte betale for å få sertifiseringen. Problemet er at de fleste bøndene i disse utviklingslandene ikke har råd til å betale denne avgiften, selv om de dyrker avlingene sine etter samme standard. Det blir ikke brukt plantevernmidler eller ugressmidler.

Grunnen til at dōTERRA velger å ikke merke de eteriske oljene med «certified organic» eller ECOCERT er rett og slett fordi hvert parti de tar inn kan ha ulike sertifiseringer. Noen av partiene med Ylang Ylang kan ha en økologisk sertifisering, mens andre ikke har noen sertifisering. Begge to har likevel den samme høye kvalitetsstandarden. De går også gjennom den samme rekken av tester og får begge en sertifiseringen som beviser at de ikke inneholder plantevernmidler, ugressmidler, syntetiske stoffer eller andre tilsatte biprodukter for å utvanne produktet for profitt. Det er ingen forskjell i renhet eller kvalitet. Det er bare så enkelt som at den ene bonden betale en avgift for å en økologisk sertifisering og den andre gjorde ikke det. 

Når dōTERRA sier at deres eteriske oljer er renere enn økologisk sertifiserte eteriske oljer, er det fordi de har det som skal til for å gå i dybden og analysere alt. De kan til og med se den minste kjemiske forbindelsen i hvert parti av eterisk olje. Dersom de finner noe som helst i oljen som ikke er produsert av naturen selv i den planten oljen ble hente ut fra, så blir det partiet med eterisk olje avvist. dōTERRA jobber med de beste analytiske forskerene i verden på dette området, og denne prosessen heter CPTG: Certified Pure Therapeutic Grade. 

CPTG, Certified Pure Therapeutic Grade 
CPTG sikrer at oljene er 100% rene, fri for fyllstoffer og forurensing som sprøytemidler og tungmetaller. Hvert parti går gjennom kjemiske analyser for å sikre at oljen har riktig kjemisk profil. Hver flaske har et parti-nummer som du kan slå opp på nett for å finne testresultater. Kvaliteten til doTERRA verifiseres også hos 3-part, via APRC, aromatic plant research center. Med CPTG er dōTERRA markedsledende på kvalitetssikring. Dette er ekstremt viktig for brukere som skal bruke oljer topisk og Internt.

CPTG® Prosessen
CPTG-testing starter umiddelbart etter destillasjon med hver olje som blir vurdert for sin kjemiske sammensetning. En annen testrunde utføres på deres produksjonsanlegg for å sikre at det som ble destillert og testet, er den samme essensielle oljen som ble mottatt. En tredje gjennomgang av kjemi av oljen utføres i en trefaseprosedyre da oljene pakkes inn i flasker vi bruker som forbrukere. Hver av disse testene bekrefter at den essensielle oljen er fri for forurensninger og uventede endringer under produksjonen.

CPTG Certified Pure Therapeutic Grade kvalitetsprotokollen inneholder følgende tester:

  • Organoleptisk testing
  • Mikrobiell testing
  • Gasskromatografi
  • Massespektrometri Fourier Transform Infrarødspektroskopi (FTIR)
  • Chiralitetstesting
  • Isotopanalyse
  • Tungmetalltesting

Om du vil lese mer om CPTG-testing av eteriske oljer så er du velkommen til å gjøre det her: MER OM CPTG-testing.

Hva med økologiske eteriske oljer?
La oss gå tilbake og se på USDAs økologiske standarder. Økologisk innebærer ganske enkelt at en eterisk olje blir dyrket uten syntetisk gjødsel og sprøytemidler på land som har blitt dyrket økologisk. Vel, du kan også dyrke organiske urter eller frukt i hagen din. Hvis bakgården din var sertifisert som organisk (store penger), og du dyrket sitroner, kunne du i utganspunktet destillere oljen og selge den som økologisk (noe den ville vørt). MEN her er poenget: USDA økologisk sitron eterisk olje som jeg vokste i min egen lille hage vil sannsynligvis ha veldig LITE terapeutisk verdi. Den vil smake godt og være utmerket til matlaging, men dersom du skulle bruke den til terapeutiske formål, ville den ikke hatt noen effekt.

Her er greia med eteriske oljer. Å dyrke, høste og destillere eteriske oljer er både en KUNST og en vitenskap. Det er så mange flere faktorer utover om en plante ble dyrket økologisk. Du må også se på følgende:

  • Hvor og hvordan ble planten dyrket? Det er veldig viktig at planter dyrkes i naturlige omgivelser, den er trives best. De trenger spesifikke klima for å ha den ideelle kjemiske sammensetningen. Lavendel trenger store høyder. Dette er en av grunnene til at Frankrike produserer utmerket lavendel, i tillegg til Bulgaria. Du ville ikke fått denne samme gode lavender oljen om du skulle fremstille den i USA da lavendel også har sitt opphav i Europa. Lavendel dyrket på forskjellige lokasjoner kan gi vidt forskjellig kjemisk profil på oljen. Det hadde ikke vært sammenlignbart.
  • Hvordan var jordforholdene og vannforholdene? Jord som er for sur eller alkalisk kan produsere en dårligere plante.
  • Når og hvordan ble materialet høstet? Hadde planten riktig modenhet? Hvis du virkelig er en nerd og superinteressert i disse greiene, kan du sjekke ut denne forskningen som viser hvordan miljøfaktorer påvirker innholdet i en eteriske olje fra melissaplanten (sitronmelisse). Les mer her.
  • Hvordan behandles plantene? Ble destillasjonstemperaturene opprettholdt?
  • Ble andre stoffer lagt til oljene for å gjøre dem billigere å produsere? En eterisk olje som er merket USDA Organic, kan faktisk tilsettes en organisk bærerolje (en nøytral olje som fortynner ut den eteriske oljer, for eksempel kokosolje). Oljen vil ikke være ren, men den vil fortsatt være økologisk.

Hvor kan jeg se hvor den eteriske oljen kommer fra?
Source to you er nettsted der doTERRA har samlet all informasjonen om destilleriene, bøndene, forskningen, testingen osv. Jeg anbefaler deg å ta en titt der. Les mer her.

Hvordan vet du at dine eteriske oljer er rene?
Ja, jeg bruker doTERRAs eteriske oljer, men det betyr ikke at det ikke finnes andre rene oljer. Poenget er at doTERRA gjør det så enkelt for oss å finne ut alt dette, og det ligger åpent ute på nettsidene deres. Under hver flaske fra dōTERRA står det et partinummer  som du kan bruke til å slå opp testresultatene på nett (www.sourcetoyou.com). Da får du en nøyaktig kjemisk profil på innholdet. Dette er dette som gjør at dōTERRA er markedsledende på kvalitetssikring. (Oljene til doTERRA testes også av en tredjepart, APRC, Aromatic Plant Research Center.)

Mitt valg har landet på doTERRA, men om du benytter deg av andre eteriske oljer, bør du undersøke hvordan disse essensielle oljeselskapene høster, produserer og tester oljene sine. Her er noen ting du bør se etter:

  • Plantekvalitet: Bruker selskapet planter av høy kvalitet til å produsere essensielle oljer? Brukes kjemikalier og plantevernmidler i plantepleie?
  • Produksjonspraksis: Har selskapet på plass sikkerhetsrutiner for å beskytte mot forurensning under produksjonsprosessen? Brukes det plastbeholdere som forurenser oljene med giftstoffer fra plasten? Blir oljene forfalsket eller tilsatt syntetiske fyllstoffer for å redusere kostnadene?
  • Testmetoder: Tester selskapet hvert parti med eterisk olje? Brukes upartisk, tredjeparts testing? Er testresultater tilgjengelig for allmennheten?
  • Lagring og håndtering: Er oljene nøye behandlet, pakket og lagret for å unngå kjemiske endringer forårsaket av eksponering for varme eller lys? (Amberflasker er vanligvis det beste alternativet for lagring av eterisk olje.)

Skjønner du nå hvorfor økologisk ikke er noe du bør sette din lit til når det gjelder eteriske oljer?
En eterisk olje som er økologisk trenger altså bare å ha 95% økologisk innhold, den er som regel fortynnet med en bærerolje (den vil fortsatt merkes som som 100% ren) og plantene og frukten den kommer i fra trenger ikke nødvendigvis gi deg en terapeutisk effekten annet enn at den lukter godt. 

Mange tror at dersom oljene er merker organic, økologisk, terapeutisk – så er de trygg å bruke, men det er de ikke. De aller fleste oljer inneholder ikke det som står på etiketten. Og i mange tilfeller er ikke produsenten klar over at det de selger ikke er rene oljer. I USA ruller det nå opp en liten skandale for merket Revive, der den «anerkjente» Dr.Pappas er involvert. De er billige og markedsføringen virker proff, men nå er det avdekket at heller ikke disse oljene er rene. Historien bak hvem som driver selskapet er heller ikke sann. Heller ikke hvordan oljene produseres. Det er kynisk markedsføring som får deg til å kjøpe.

Det finnes mer enn 100 forskjellige merker av eteriske oljer og de aller fleste av dem er ikke trygge å bruke. Det er bare 3 merker i verden (som jeg vet om per i dag) som har vist seg å være det de utgir seg for:

  • Det ene er doTERRA.
  • Den andre er et lite selskap som selger frankincense for 250 USD for en flaske for det er dyrt å lage kvalitet.
  • Det tredje selskapet er også et lite selskap som ikke er tilstede online.

For å svare på spørsmålet: er doTERRAs eteriske oljer økologisk? Teoretisk nei, de er faktisk BEDRE OG RENERE enn økologisk! dōTERRA sine oljer er ikke USDA sertifisert da oljene er gradert høyere enn økologisk gradering i en egen kategori som heter Certified Pure Therapeutic Grade (CPTG). Denne graderingen betyr at oljene er garantert uten fyllstoffer, kunstige ingredienser, syntetiske kjemiske stoffer og noen som helst form for forurensning.

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.