Hva er eteriske oljer egentlig?

eteriske oljer Apr 30, 2020

Har du hørt om eteriske oljer, men ikke forstått helt greia med de? Eteriske oljer, også kalt essensielle oljer, er i vinden som aldri før, men dette er langt i fra en trend. Eteriske oljer har blitt brukt i over 6000 år til matlaging, duft, i ritualer, skjønnhetsbehandling, medisin og annen helsepraksis. 

De er mye mer konsentrert enn urter, og kan jobbe på cellenivå i kroppen. Visste du at 1 dråpe peppermynte eteriske olje tilsvarer 28 kopper peppermyntete?

Hvis du tenker for deg selv at eteriske oljer er kompliserte, tar du ikke helt feil. De har ekstremt komplekse kjemiske egenskaper, men de er langt i fra noe mysterium. De er overalt rundt deg, usett med det blotte øye gjemmer eteriske oljer seg i frøene, stilkene, røttene, barken, blomstene, nålene, frukten og i planter som vi ser hver dag. Ikke alle planter produserer eteriske oljer, men i planter der eteriske oljer finnes, ligger oljen vanligvis i mikroskopiske, spesialiserte kjertler i planten. Dette er grunnen til at eteriske oljer ikke er noe du ser med det blotte øyet.

Lesetips! Eteriske oljer for nybegynnere

Eteriske oljer er flyktige, noe som betyr at de fordamper når de kommer i kontakt med luft. Uavhengig av hvordan du bruker en eterisk olje, vil du dra nytte av de terapeutiske egenskapene fordi du ikke kan unngå å inhalere deler av den. Hvis du noen gang har luktet duften av en rose, har du opplevd de aromatiske egenskapene til eteriske oljer.

Disse naturlig forekommende, flyktige aromatiske forbindelsene finnes i frø, bark, stengler, røtter, blomster og andre plantedeler. Eteriske oljer gir plantene sine karakteristiske lukter, og dens naturlige funksjon er å trekke til seg viktige insekter for pollinering, i tillegg til å gi beskyttelse mot soppangrep, bakterier og insekter som kan skade planten. 

Jorden er dekket av planter i forskjellige former, størrelser, farger og dufter. Hver av disse plantene inneholder kjemiske forbindelser som vanligvis ikke kan ses med det blotte øye – de gjemmer seg innenfor røtter, blomster, frø, bark eller andre områder av planten. Disse kjemiske forbindelsene er kjent som eteriske / essensielle oljer. De er svært konsentrert, noe som gjør dem ekstremt potente. Disse aromatiske forbindelsene gir en plante sin aroma, beskytter den mot tøffe miljøforhold og insekter, og spiller til og med en rolle i plantebestøvning. 

Men hva er en flyktig aromatisk forbindelse? Kort sagt, disse forbindelsene er små organiske molekyler som har en tendens til å forandre seg raskt fra sin faste eller flytende tilstand til en gass ved romtemperatur. De kalles flyktige fordi de endrer tilstand raskt. Når du åpner en flaske eteriske olje, merker du øyeblikkelig en sterk aroma og du kan vanligvis lukte den selv fra en avstand. De fysiske og kjemiske egenskapene til de flyktige aromatiske forbindelsene som utgjør eteriske oljer gjør at de raskt kan bevege seg gjennom luften og direkte påvirke luftsensorene i nesen. Slike unike egenskaper gjør eteriske oljer ideelt for bruk i aromaterapi, for å opprettholde et sunt sinn og kropp – samt andre bruksområder. 

Hver eterisk olje har sin egen unike kjemiske profil

Fordelene med hver essensiell olje bestemmes i stor grad av typen plante den kommer fra og de kjemiske egenskapene den inneholder. En olje kan være rensende, forfriskende eller øke immunforsvaret – for å gi noen eksempler på fordeler – avhengig av kjemisk profil og opprinnelsesplante.

Over 3000 varianter av flyktige aromatiske forbindelser har blitt identifisert til dags dato. Naturen til en eterisk olje varierer fra plante til plante, fra botaniske familier, og fra art til art. Det delikate forholdet mellom aromatiske bestanddeler som finnes i en eterisk olje er det som gjør oljen unik og gir den dens spesifikke fordeler. 

Selv med rene eteriske oljer kan sammensetningen av oljen variere avhengig av tidspunktet på dagen planten er høstet, sesongen, geografisk plassering, metode og varighet av destillasjon, vekstforhold og vær, noe som gjør hvert trinn i produksjonsprosessen en avgjørende faktor for kvaliteten på en eterisk olje. 

Les mer om hvordan høstingen påvirker kvaliteten på oljen her: https://www.marianyvold.no/blog/er-doterras-oljer-okologiske

Eteriske oljer er ikke fete som vegetabilske oljer, selv om enkelte kan være tyktflytende. De er høykonsentrerte essenser med en sterk duft, og bør som regle alltid blandes ut i en basisolje, også kalt bærerolje, før de påføres huden. Noen eksempler på basisoljer er mandel-, jojoba- og fraksjonert kokosolje.

Hvordan, når, og hvorfor ble eteriske oljer brukt?

Som nevnt tidligere har eteriske oljer har blitt brukt i over 6000 år til matlaging, duft, i ritualer, skjønnhetsbehandling, medisin og annen helsepraksis.

Oldtidens Egypt
Bruken av plantebaserte produkter er registrert helt tilbake til 3000 f.Kr. med egypterne, som brukte planteekstrakter til flere titalls oppgaver. Når man analyserte mumien til Ramses V, en gammel egyptisk farao, ble de aromatiske forbindelsene av einer, kamfer og myrra oppdaget, noe som bekrefter bruken av dem i hellige begravelsesritualer. Dyrebare planteforbindelser som pepperkorn, kanelbark, røkelse og myrra florerte i de blomstrende handelsrutene som strakte seg gjennom de tørre ørkenene i regionen. Ærbødigheten som denne eldgamle kulturen hadde for planter kommer tydelig fram i de botaniske skildringene som finnes i hieroglyfer og annen egyptisk kunst.

De første oljeforskerene i India
Ayurvedisk praksis har utviklet seg i løpet av 5000 år i India, og den består av å bruke jordens elementer for å finne balanse i kroppen. I dag følger flertallet av mennesker i India utelukkende den ayurvediske tradisjonen eller kombinerer den med vestlig praksis. Selv om metodene varierer mye, blir den ayurvediske bruken av planter og aromatiske forbindelser foreløpig undervist på over 100 akkrediterte universiteter i landet.

Eksperimentering i Antikkens Hellas
Rundt 2000 f.Kr. oppstod Europas første sivilisasjoner i Hellas, og førte med seg interesse for parfymeri og andre plantebaserte behandlinger. Menn som Homer og Hippokrates tok egypternes tradisjoner et steg videre, og forsket mer på aromater og planter. Forskningen deres ble kjent gjennom hele den greske kulturen og påvirket datidens praksis. Det foreligger skriftlig dokumentasjon av løsningsmiddelekstraksjoner ved bruk av vin og fettkilder for å hente de flyktige forbindelsene fra planter.

Essensielle oljer i Romerriket
I det gamle Roma var aromatiske forbindelser en viktig del av både kultur og helse. Romerne var kjent for å bruke planteekstrakter til ting som for eksempel duftende bad, massasje og parfymeri. Bading ble gjort til en kunst, med parfymer og oljer som spilte en viktig rolle. Romerske menn og kvinner ville besøke forseggjorte badehus for å slappe av, omgås andre mennesker eller komme seg etter et stor festmåltid. Vitenskapelig litteratur fra denne tidsperioden viser at planteekstrakter og aromatiske forbindelser ble mye brukt for sine mange egenskaper.

Historisk kinesisk helsepraksis
Tradisjonell kinesisk praksis har innarbeidet bruk av plantematerialer for å fremme velvære i århundrer. Mellom 500 og 1300 e.Kr. var Kina en ledende verdensmakt, med fremskritt innen vitenskap og teknologi som overvant enhver annen sivilisasjon på den tiden. Det ble utført omfattende forskning, noe som førte til mange fremskritt i bruken av planter og plantedeler.

Kinesiske legender forteller historien om en mann som heter Shennong, en keiser og lærer. Selv om legenden forteller oss at Shennong forsto effektene av planter fordi han hadde en gjennomsiktig kropp – slik at han kunne innta mange forskjellige urter og direkte «se» hvordan de påvirket kroppen hans – etterlot han også tekster som beskrev forskningen hans på hundrevis av forskjellige typer planter. Protokoller basert på hans erfaringer og forskning har blitt gitt fra generasjon til generasjon og har fortsatt innflytelse på moderne helsevesen den dag i dag.

Middelalderens Persia og destillering av eteriske oljer
I middelalderens Persia (kjent som dagens Iran) ble harpikser og krydder, som var verdsatt for sin parfymeduft og for å opprettholde helsen, brukt regelmessig. I tillegg var de også godt ansett som gode varer for byttehandler. En persisk lege kjent som Avicenna skrev mye om helse og velvære og blir kreditert som far til aromaterapien slik vi nå kjenner den. Han satte også et varig merke innen kjemi for sine eksperimenter med destillasjon. Han forsøkte forskjellige destillasjonsmetoder ved bruk av blomster, og etter hvert isolerte han duften av rosen og produserte rosevann.

Livets kvintessens
I løpet av middelalderen søkte tidlige kjemikere desperat etter det de kalte livets «kvintessens» – et unnvikende femte element i tillegg til jord, ild, vann og luft. Med bakgrunn i funnene i Avicenna eksperimenterte disse alkymistene med plantedestillasjon. Mens de eksperimenterte, oppdaget de et stoff som stiger til overflaten av vannet under destillasjonsprosessen. På dette tidspunktet i historien ble ethvert stoff som ikke blandet med vann klassifisert som en olje. Med denne oppdagelsen trodde alkymistene at de hadde funnet kvintheten som de hadde lett etter – essensen i alt liv. Slik ble begrepet eterisk olje født.

Aromaterapi blir til
Et stort historisk skifte begynte på det nittende århundre, da nyutvikling i kjemi økte raffinementen og forståelsen av ekstraheringsmetoder for essensielle oljer. I løpet av denne tiden, oppfant Rene Gattefosse (en kjemiker og salver,- en som lager parfymer) uttrykket aromaterapi. Leger i Frankrike delte ut essensielle oljer som en del av behandlingen på sine praksissteder – og de får fremdeles den dag idag noe medisinsk skoletrening angående sikker bruk. 

Slik bruker du eteriske oljer

Det finnes flere måter å bruke eteriske oljer på, og det kan være lurt å sette seg inn i sikker bruk før man begynner. 

Aromatisk bruk av eteriske oljer
Luktesansen er et verktøy som kan fremkalle kraftige fysiologiske, mentale og følelsemessige responser. Eteriske oljer absorberes raskt av luktereseptorene, som har direkte kobling til det limbiske systemet ved hjelp av den olfaktoriske nerven. Det limbiske systemet er den del av hjernen som støtter en rekke funksjoner, inkludert lukt, følelser, oppførsel og minne. Derfor har essensielle oljer en spesielt kraftig effekt ved aromatisk bruk. Les mer om aromatisk bruk av eteriske oljer her.

Topisk bruk av eteriske oljer
Topisk applikasjon på huden er en effektiv metode for bruk av essensielle oljer. Da de har en lav molekylvekt og er lipidoppløselige, trenger de lettere inn i huden. Når de først er absorbert i huden blir de værende i det området lenge. 
Selv om essensielle oljer lett absorberes, er det mange måter å øke absorpsjonen på. Ved å bruke en lett massasje vil blodstrømmen øke til det området du påførte oljen, og dermed forbedre distribusjonen i hele kroppen.

Intern / innvortes bruk av eteriske oljer
Vi får alle i oss essensielle oljer internt hver dag gjennom mat og drikke. Essensielle oljer og flere ekstrakter som kommer fra oljer blir mye brukt i matvarer og drikkevarer som smakstilsetning og konserveringsmiddel. Tradisjonelt sett ble ikke eteriske oljer inntatt internt, men ettersom forskning på området utvikler seg mer og mer, ser man at det har sine fordeler og er trygt så lenge man følger de gitte retningslinjene for intern bruk. Mine anbefalinger gjelder KUN doTERRAs eteriske oljer.

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.