Intern bruk av eteriske oljer

eteriske oljer Aug 13, 2020

Intern bruk av eteriske oljer, også kalt innvortes bruk, er et mye omstridt tema. Fra gammelt av henger det igjen at man aldri skal bruk eteriske oljer internt, at de et giftige og at de tørker ut slimhinnene dine. Det er ingen ny trend å bruke eteriske oljer internt, det har mennesker gjort i flere århundrer. Det er derimot viktig at man setter seg inn i trygg bruk av eteriske oljer før man prøver dette, og husk at «less is more».

Aromatisk og topisk bruk av eteriske oljer gir en rekke fordeler, men intern bruk kan være like fordelaktig når det gjøres riktig. Bruk av eteriske oljer internt gir noen eksklusive fordeler for kroppen som aromatisk og topisk bruk ikke kan oppnå.

Når du vil oppleve de oppløftende, energigivende eller beroligende fordelene med eteriske oljer, gir aromatisk bruk en rask og enkel måte å få fordelene du vil ha. Når du vil berolige, fukte, nære eller gjøre huden mykere, kan topisk (på huden) bruk av eteriske oljer effektivt gi ønsket effekt. Så når trenger man egentlig å bruke eteriske oljer internt?

Selv om internt bruk av eteriske oljer er et mysterie for noen, har forskning vist at det er både sikkert og fordelaktig å bruke eteriske oljer innvendig. Ja, aromatisk og topisk bruk av eteriske oljer gir en rekke fordeler, men intern bruk kan være like fordelaktig når det gjøres riktig. Bruk av eteriske oljer internt gir nemlig noen eksklusive fordeler for kroppen som aromatisk og topisk bruk ikke kan oppnå.

Bare for å ha det sagt, så synes jeg ikke man skal bruke eteriske oljer internt bare for å gjøre det. Jeg er ganske nøktern i mitt bruk av eteriske oljer internt. Hver morgen starter jeg dagen min met et glass vann med 1-2 dråper doTERRA eterisk sitron olje i . Og allerede her vil noen være uenige. De fleste aromaterapauter som «godkjenner» internt bruk er likevel uenig fordi oljer ikke løser seg opp i vann. Vi får være enig om å være uenig. Forskning viser at det er trygt, les gjerne mer om slimhinner og forskning her. 

I løpet av dagen tar jeg kanskje 1 2-dråper sitrus olje (appelsin, lime, grapefrukt) i en flaske vann for en oppløftende effekt. Her er det forresten viktig å huske på at aldri skal bruke eteriske oljer internt i plastflasker. Oljen kan trekke ut gift fra plasten i flasken, og det er jo kanskje en grunn i seg selv til å ikke bruke plastflasker. Bruk metall eller glassflasker. Et krus går også greit. 

I tillegg til noen doTERRA kosttilskudd jeg bruker med eteriske oljer i, er det kun i spesielle og målrettet tilfeller at jeg tar eteriske oljer internt. Ved fordøyelsesproblemer, oppblåsthet, magebesvær eller reisesyke tar jeg ZenGest under tungen, noe som funker umiddelbart for meg. Og dersom det oppstår situasjoner der jeg trenger å beskytte meg mot sesongbaserte trusler og immunforsvaret trenger en boost, bruker jeg OnGuard som jeg tar i kapsel og svelger. 

En av de vanligste årsakene til å bruke eteriske oljer internt er at de har noen unike fordeler for kroppen som du ikke ville fått ellers. Hver eterisk olje har forskjellig kjemisk struktur og noen kan brukes internt for å fremme en sunn cellefunksjon, støtte gastrointestinal helse eller opprettholde en sunn immunfunksjon, mens andre kan tilby interne rensende fordeler.

I tillegg til betydelige helsemessige fordeler, er intern bruk også en måte å tilsette trygge, naturlige, kraftige smaker til mat og drikke. Ikke bare vil tilsetning av eteriske oljer til forretter, drinker, snacks og bakevarer være en enkel måte å oppleve helsemessige fordeler av eteriske oljer på, det vil også gi en kraftig, unik smak for alt spiselig.

Er det trygt å bruke oljer internt?

Hvis du aldri har brukt eteriske oljer før, kan det virke rart å bruke noe så kraftig og effektivt internt. Men eteriske oljer kommer fra planter, frukt og forbindelser som finnes i naturen, og er derfor en trygg måte å motta interne fordeler på.

Du har mest sannsynlig inntatt eteriske oljer i ditt daglige kosthold uten å vite det, da mye av maten vi spiser inneholder en liten mengde eteriske olje. Fordi kroppene våre er utviklet for å metabolisere og behandle naturlige forbindelser som planter og frukt, er vi allerede rustet til å metabolisere * eteriske oljer. Eteriske oljer er bare høye konsentrasjoner av naturlige forbindelser – den delen som gir planter sin smak og lukt. Mens noen eteriske oljer aldri er hensiktsmessige for internt forbruk, er det mange oljer som man trygt kan ta internt og som behandles av kroppen på en sikker måte, akkurat som andre stoffer som finnes i naturen.

Som du vil lese i lengre ned på siden, er det betydelig forskning som støtter gyldigheten av å bruke eterisk oljer internt.

* Metabolisme: de livsholdende kjemiske reaksjonene som forekommer i celler som hjelper kroppen med vekst, reproduksjon, elastisitet og miljørespons.

Vitenskapen bak intern bruk av eteriske oljer

Som nevnt, bruker vi allerede små mengder eteriske oljer i vårt daglige kosthold, så kroppen vår er allerede rustet til å behandle disse næringsstoffene. Som andre ting vi bruker, blir eteriske oljer behandlet gjennom kroppen vår når de tas internt, og gir kroppen spesielle fordeler.

Når en eteriske olje inntas, blir den transportert gjennom mage-tarmkanalen, direkte inn i blodet, hvor den deretter bæres gjennom resten av kroppen. Som lipidoppløselige forbindelser kan eteriske oljer lett transporteres til kroppens organer, selv hjernen. Fordi eteriske oljer kan leveres til kroppens organer, blir de behandlet (som andre ting vi bruker) gjennom metabolisering av leveren og andre organer, og deretter utskilles.

Mens kroppene våre er konstruert for å metabolisere og behandle naturlige forbindelser som eteriske oljer, er det viktig å huske at kroppen bare kan håndtere eteriske oljer i passende doser. Jeg kommer tilbake til riktig dosering senere, men husk at når du bruker eteriske oljer internt, bør du alltid vurdere dosering og forbruk ut i fra hver enkelt olje. Hver eterisk olje inneholder forskjellige kjemiske komponenter som vil forårsake unike reaksjoner i kroppens organer og celler. Ved å vurdere kjemien og anbefalt dosering for hver enkelt eterisk olje, er det mulig å høste fordelene ved intern bruk trygt.

Liste over trygge oljer til intern bruk

Blant mange ressurser har US Food and Drug Administration (FDA) utstedt en «generelt anerkjent som sikker» (GRAS) liste angående stoffer som er identifisert som trygge for bruk i næringsmiddelprodukter.

Hvert stoff som er inkludert i listen har en grundig dokumentasjon på at det er sikkert å innta internt og inkluderer eteriske oljer som har en godt dokumentert historie med sikker bruk. Innenfor denne listen, anerkjenner FDA visse eteriske oljer som passende konserveringsmidler og som trygge å konsumere. Denne listen inneholder også generelle sikkerhetsretningslinjer for forbruk, for å beskytte brukere mot mulig toksisitet. Selv om GRAS-listen er en nyttig ressurs, er det ikke den eneste kilden for å bestemme hvilke eteriske oljer som er sikre for internt forbruk. Som du vil lese senere, er det annen forskning som viser hvilken eteriske oljer som er trygge for internt bruk. For en rask referanse, her er de eteriske oljene som har blitt anerkjent som generelt trygge for intern bruk på GRAS-listen.

Følgende dōTERRA eteriske oljer er trygt å bruke internt:

Det er flere eteriske oljer som er trygg å bruke internt, men som ikke er gjennomgått av FDA ennå. Gå til www.doterra.com for mer informasjon om hver enkelt olje og sikker bruk. Er du medlem i doTERRA gjennom meg ligger alle denne infoen på norsk i vår nettportal. 
I tillegg til denne listen over eteriske oljer som har betydelig dokumentasjon for sikker bruk, er det viktig å huske at det finnes noen eteriske oljer som aldri kan brukes internt på grunn av deres kjemiske forbindelse og effekt på kroppen.

Følgende dōTERRA eteriske oljer og oljeblandinger skal aldri brukes internt, i noen form:

  • Arborvitae
  • AromaTouch (Oljeblanding)
  • Birch (ikke i salg normalt)
  • Breath / Air (Oljeblanding)
  • Cedarwood
  • Citrus Bliss (Oljeblanding)
  • Clary Calm (Oljeblanding)
  • Cypress
  • Deep Blue (Oljeblanding)
  • Douglas Fir
  • Elevation (Oljeblanding)
  • Eucalyptus *
  • Immortelle / Salubelle (Oljeblanding)
  • InTune (Oljeblanding)
  • PastTense (Oljeblanding)
  • Purify (Oljeblanding)
  • Serenity (Oljeblanding)
  • Spikenard
  • TerraShield (Oljeblanding)
  • Whisper (Oljeblanding)
  • White Fir (ikke i salg)
  • Wintergreen

doTERRAs Eucalyptus olje kommer fra Eucalyptus radiata som ikke er ment for intern / invortes bruk. Andre doTERRA produkter som f.eks doTERRA On Guard består av Eucalyptus globulus, en oljeart som er trygg for intern bruk.

Forskning

I tillegg til FDA GRAS-listen fortsetter forskning fra det eteriske oljesamfunnet å underbygge intern bruk av eteriske oljer. Mens GRAS-listen gjenkjenner eteriske oljer som er trygge å bruke til matlaging og smakstilsetning, fortsetter forskning å vise at intern bruk av eteriske oljer ikke bare er trygt, men at det også kan gi kroppen store helsefordeler.

Den franske modellen

Selv om dōTERRA velger å opprettholde og akseptere GRAS- listen, støtter annen forskning og ressurser bruken av eteriske oljer internt. Den franske modellen for eterisk oljeapplikasjon fremmer intern bruk av eteriske oljer for å oppnå bestemte helsefordeler. Denne modellen ble støttet av fremtredende fagfolk i aromaterapiens verden som Jean Valnet, Paul Belaiche og Henri Viaud. Den franske modellen underbygger ideen om at eteriske oljer kan brukes internt for helsevedlikehold og andre velværefordeler, så lenge korrekt dosering følges.

Ettersom mengden tilgjengelig forskning om intern bruk av eteriske oljer vokser, blir tradisjonelle interne brukspraksis validert, og nye bruksområder blir kontinuerlig oppdaget. Til tross for denne undersøkelsen tror noen at noen inntak av eteriske oljer vil forårsake forgiftning. Jeg kommer tilbake til dosering og toksisitet (forgiftning) – men det viktigst å huske er at toksiske reaksjoner bare oppstår når noen bruker forurenset eteriske olje, eteriske oljer som ikke er godkjent for intern bruk, eller bruker eteriske oljer i overdreven dose.

Når det gjelder å trygt bruke eteriske oljer internt, er det mye å vurdere. Vi må huske at ikke alle eteriske oljer er skapt like,- hver eterisk olje har sin egen kjemiske forbindelse, sitt eget sett med fordeler, og reagerer med kroppen på sin egen måte. I tillegg er ikke eteriske oljer laget på samme måte fordi høsting, produksjon og testing kan variere fra distributør til distributør. Dette betyr at mens noen eteriske oljer er rene og grundige testet, kan andre eteriske oljer inneholde fyllstoffer, konserveringsmidler eller urenheter som gir oljen en lavere kvalitet og gjør den utrygg for internt bruk.

Passende dosering

Du må også vurdere din egen personlige helsemessige historie og eventuelle helseforhold før du bruker eteriske oljer internt. Rådfør deg gjerne med legen din før innvortes bruk om du er usikker, og vurder din personlige helse.

Når du har vurdert disse sikkerhetsfaktorene, må du fortsatt passe på at du holder deg innenfor de passende doseringene oppgitt for å forsikre deg om at du bruker de eteriske oljene på en trygg måte.

Uavhengig om du bruker eteriske oljer aromatisk, topisk eller internt, er den sikreste måten å bruke de på å følge de angitte passende doseringene. Selv om den passende dosen vil variere fra person til person basert på helsestatus, alder, størrelse og oljen i seg selv, er det et par retningslinjer som vil hjelpe deg som bruker til å holde deg innen for de trygge parameterene angitt for internt bruk.

Ofte stilte spørsmål om intern bruk av doTERRAs eteriske oljer

  1. Hvordan komme i gang?
    For intern bruk er det best å starte med den minste dosen mulig, 1-2 dråper. Herfra kan dosen økes etter behov (igjen, dette vil avhenge av individets alder, størrelse og helse, samt de ønskede fordelene du prøver å oppnå.)
  2. Anbefalt dosering av doTERRAs eteriske oljer
    Avhengig av hvilken oljer eller oljeblanding, er den anbefalte doseringen for internt bruk fra 1 til 5 dråper. Å øke mer enn 5 dråper vil ikke gi noen bedre effekt for helsen, og å ta for mye kan potensielt være skaldelig for kroppen. Det er bedre å ta mindre doser og å repetere dosen hver 4.-6. time etter behov.
  3. Daglig dosering av doTERRAs eteriske oljer internt
    Vanligvis bør ikke mer enn 20 dråper eteriske oljer konsumeres internt innen en 24-timers periode, men dette maksimumet kan være høyere eller lavere, avhengig av hvilken olje som brukes. Hvis brukeren kommer nær maksimum, bør en dose avbrytes i lengre tid for å sikre sikkerhet. Lavere daglige doser anbefales når du bruker en eterisk olje internt over lengre tid i stede for en kort periode.
  4. Sterke oljer (hot oils)
    Hver eterisk olje har en unik kjemisk oppbygging, noe som medfører forskjellige reaksjoner i kroppen når oljen behandles gjennom kroppens systemer. Når de brukes internt, bør noen eteriske oljer ikke plasseres direkte på tungen eller direkte i munnen og svelges på grunn av deres individuelle kjemiske utforming og hvordan de påvirker kroppen. Noen oljer er bare for sterke til å bli tatt direkte, eller uten å endre inntaksmetoden. Disse oljene kan tas internt ved å tilsette to eller tre dråper i en tom kapsel, også kalt veggie cap, og blande ut med et par dråper nøytral olje (gjerne olivenolje) eller plassere en dråpe olje i minst 4 gram væske. Følgende betraktes som «sterke oljer» og bør brukes forsiktig på grunn av deres styrke:
     
    • Cassia
    • Cinnamon
    • Clove
    • Cumin
    • Oregano
    • Thyme
  5. Sensitivitet
    Som nevnt varierer sikker intern bruk av eteriske oljer fra person til person. En eterisk olje kan gi en effekt på en person, men ikke en annen. Derfor er det også lurt å vurdere intern bruk fra olje til olje.
  6. Allergisk reaksjon på eteriske oljer
    Det er viktig å vite at eteriske oljer ikke inneholder allergener, og kan derfor ikke forårsake en ekte allergisk reaksjon. En allergisk reaksjon oppstår når kroppen opplever en unormal immunreaksjon etter eksponering for et proteinmolekyl som vanligvis er ufarlig. CPTG Certified Pure Therapeutic Grade® eteriske oljer inneholder ingen protein molekyler og kan derfor ikke skape ekte allergiske reaksjoner.Selv om eteriske oljer ikke kan forårsake ekte allergiske reaksjoner, kan de fremdeles føre til følsomhetsreaksjoner hos noen mennesker fordi vi alle har forskjellige følsomhetsgrenseverdier. Når følsomhet for en essensiell olje oppstår, kan det skape symptomer som ligner på en allergisk reaksjon.
  7. Hvordan vet jeg om jeg er følsom for en eteriske olje?
    Følsomhet for en eteriske oljer kan forårsake respons i huden, fordøyelsessystemet, luftveiene og andre deler av kroppen. Noen av tegnene på en eterisk oljefølsomhet inkluderer smerte, hevelse eller ømhet i huden, hudirritasjon, tung pust og mageforstyrrelser.
  8. Hvordan håndtere eterisk olje følsomhet?
    Hvis du utvikler en følsomhet for en eterisk olje, kan du enkelt endre din eteriske oljeapplikasjon for å unngå følsomhet eller ubehag. Siden følsomheten for en eteriske olje ikke er den samme som en allergisk reaksjon, kan du fortsatt bruke den eteriske oljen med en annen form for bruk. For eksempel, hvis du opplever følsomhet etter bruk av en eterisk olje internt, kan du fortsatt bruke den oljen aromatisk eller topisk.Vesentlig oljefølsomhet kan også skyldes dosering. Hvis du har opplevd følsomhet med en bestemt eterisk olje tidligere, kan du prøve å fortynne oljen, eller bare ta en mindre dose for å se om følsomheten skyldes høy dosering av oljen.Hvis du noen gang opplever følsomhet reaksjon på eterisk oljer i fordøyelsessystemet system, er det viktig å umiddelbart avbryte bruk av denne oljen. Hvis en stor mengde olje ble konsumert, kontakt giftkontrollen umiddelbart. Hvis bare en liten del av oljen ble konsumert, kan du bidra til å senke følsomheten ved å drikke mye væske. Hvis reaksjonen blir forlenget eller alvorlig, er det alltid lurt å oppsøke lege.
  9. Forgiftning
    Eteriske oljer er helt trygge å bruke internt, så lenge passende dose er fulgt. I de mest ekstreme tilfeller kan overdosering av doseringsanbefalinger for oljer føre til forgiftning. Forgiftning er når et stoff når et punkt som det blir skadelig eller skadelig for kroppen. Ethvert stoff (selv naturlige, tilsynelatende ufarlige stoffer) kan bli giftig hvis det brukes i en for høy dose. Selv vann kan være dødelige i for høye doser. Selv om eteriske oljer har potensial for forgiftning (toksisitet) når de brukes i feil dosering (akkurat som vann, mineraler, vitaminer og andre stoffer gjør), er den giftige dosen av en eterisk olje alltid langt over anbefalt dose. En person ville måtte overstige doseringsanbefalinger for en eterisk olje ganske mange ganger for å sette seg innenfor det farlige spekteret av toksisitet.

Et par ting å huske på før du starter

1) Følg alltid anbefalte anvisninger for bruk. Kontroller etikettene til eteriske oljeflaskene eller eteriske oljedeler for å sikre at du følger produsentens anvisninger for beregnet bruk. Noen av doTERRAs etiketter sier kun «for huden» e.l., og kommer av at kan velge kun èn kategori når oljene importeres. Dersom du leser på deres nettsider for hver enkelt olje, kan du lese anbefalt bruk der. Hvis du har spesielle helseproblemer eller forhold, er det alltid en god ide å konsultere legen din før du bruker eteriske oljer.

2) Start alltid med en dråpe. Som nevnt, bør bruk av eteriske oljer vurderes på basis av hver enkelt olje. Ved å starte med en liten mengde, kan du bli mer kjent med hver eteriske olje og hvordan kroppen din reagerer på oljens kjemi. Deretter kan du øke antall dråper du bruker for å oppnå de ønskede resultatene når du vet hvordan kroppen din reagerer på hver enkelt olje.

3) Kontroller alltid at den eteriske oljer du bruker er fri for forurensninger og urenheter for å beskytte kroppen mot skade. Mens dōTERRA® bruker tester og analyser fra tredjeparter for å sikre at alle eteriske oljeflasker når høye standarder uten kjemiske urenheter, er ikke dette sant for alle eteriske oljeforhandlere. Ved å bruke grundig testet, eteriske oljer av høy kvalitet, vil du trygt kunne bruke oljene internt.

4) Bruk alltid eteriske oljer som anbefales til intern bruk. Husk at det er noen eteriske oljer som aldri skal brukes internt uansett mengde. Sjekk alltid etiketter og instruksjoner for å forsikre deg om at oljen er ment til internt bruk.

Nå som du vet fordelene ved å bruke eteriske oljer internt, at de har blitt bevist trygt å bruke, og hvordan de virker sammen med kroppen, kan du kanskje lure på: «Hvordan bruker jeg eteriske oljer internt?» Det finnes mange metoder for intern oljebruk som selv nybegynner i eteriske oljer kan klare. Her følger et par tips:

1) Eteriske oljer i vann
For å nyte de interne fordelene med eteriske oljer, kan du alltid legge til en dråpe eller to til et glass vann. Ikke bare vil oljen tilsette god smak til vannet, men det er en enkel måte å innta eteriske oljer internt.

2) Eteriske oljer i kapsler
En annen enkel måte å bruke eteriske oljer internt er å tilsette noen få dråper i en tom kapsel. dōTERRA® tilbyr vegetariske kapsler som er fri for konserveringsmidler og animalske produkter, og er lett å fordøye.

3) Eteriske oljer under tungen
Eteriske oljer kan også plasseres direkte i munnen og svelges for interne fordeler. Husk at eteriske oljer er ekstremt potente, og selv en dråpe på eller under tungen vil være kraftig. For eteriske oljer som er for kraftige til å ta direkte, fortynn en dråpe i minst fire gram vann før du svelger. Husk at eteriske oljer som Cassia, kanel, kløver, kummin, oregano og timian alltid skal fortynnes.

4) Eteriske oljer i baking og matlaging
Å tilsette eteriske oljer i matretter og bakevarer er en fantastisk måte å oppleve de smaksforbedrende fordelene med eteriske oljer på, for ikke å nevne fordelene for kroppen. Selv den minste mengden av eterisk oljer kan forbedre smaken av enhver smårett, drikke, dessert, marinade eller hvilken som helst rett som har godt av litt ekstra smak.

Eteriske oljer kan altså brukes til et bredt spekter av emosjonelle og fysiske velværebehandlinger. Vi som jobber med eteriske oljer har ikke lov å tilskrive eteriske oljer medisinsk virkning selv om det kan være både forsket på og dokumentert. Det er lett å gå seg vil i en jungel av «gode råd» når det gjelder bruken av eteriske oljer. Vil lære å bruke eteriske oljer på en trygg måte, og gjerne i forbindelse med noe mer enn det bare det fysiske? Besøk min Facebookside Essensiell Livsstil eller bli med i Facebookgruppen min Feminint Fellesskap for å lære hvordan du trygt bruker doTERRA eteriske oljer, spesielt i sammenheng med personlig utvikling.  

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.