4 ting du må vite om eteriske oljer og dyr

eteriske oljer Sep 18, 2020

Mange har diskutert dette med bruken av eteriske oljer rundt dyr og er redd for at det kan være skadelig for dyrene. Både ja og nei. Spørsmålet er heller HVILKE eteriske oljer du bruker og HVEM er produsenten?

Ja, essensielle oljer er trygge for dyr – i hvertfall fra doTERRA

Om du googler bruken av eteriske oljer og dyr vil du få i hvert fall hundre forskjellige svar (og meninger). Under doTERRAs convention i Salt Lake City i september 2018 tok de opp nettopp dette spørsmålet. De har til og med satt sammen sitt eget ekspertpanel av syv veterinærer som bruker doTERRAs eteriske oljer i sin praksis. På scenen hadde de også en fin forklaring på hvorfor det er viktig å velge rene oljer og hvordan de bruker dem på dyr.

Veterinær om eteriske oljer

Essential Oil Vet – Janet Roark, DVM. Sjekk ut hennes Facebookside om hvordan hun som veterinær bruker doTERRAs eteriske oljer i sin praksis.

https://www.facebook.com/EODVM/

Så, svaret er JA det er trygt å bruke eteriske oljer på dyr så fremst disse oljene er hundre prosent rene. Bruker du doTERRAs oljer kan du være sikker på at de er trygge for dine dyr (og deg selv). Her er 4 huskeregler du bør tenke på når det gjelder eteriske oljer og dyr:

1) Hvilket merke av eteriske oljer bruker du?
Dette MÅ være 100 % rent, uansett om det er til deg eller dyret ditt. Mange skriver at de er 100% rene, men det trenger ikke være riktig. 

2) Hvilken eterisk olje er det?
For enkelte dyr bør man unngå visse oljer, selv om de i utganspunktet er trygge når de er 100% rene,- dette handler om føre var prinsippet. 

3) Hvor mye olje skal du bruke på dyrene dine?
Vis moderasjon og tenk logisk. Dyrene er mindre enn deg (som regel) og du kan sammenligne det med bruken av oljer på barn. Bland godt ut med bæreolje. 

4) Dyrets preferanser
Akkurat som med både voksne og barn, kan dyrene dine ha noen oljer de liker og noen de IKKE liker. Vis hensyn og prøv deg litt frem, se hvilken oljer ditt dyr «godtar». 

Diffuser

4-5 dråper i diffuseren går helt fint, det kommer ann på renheten på oljen. Der du hos mange andre produsenter må bruke opptil 20 dråper, trenger du du bare 1-2 dråper av hver olje av doTERRAs oljer. PS! La dyret få venne seg til lukten, du vil fort se om det liker (eller ikke liker) akkurat den oljen du hadde i diffuseren og la det være rom for at dyret kan forlate rommet om det vil.

DIY = Trygt

DIY (do it yourself) er produkter du lager selv med eteriske oljer, f.eks. rengjøringsspray for å unngå giftstoffer. Dyrene vil reagere mer på giftstoffer og kjemiakalier fra de butikkkjøpte vaskemiddlene dine, enn det som er rent og giftfritt. Tenk på hva de får i seg av kjemiske stoffer når de slikker på gulvet. DIY er faktisk tryggere.

100% naturlig

Bruk hodet og tenk logisk. Du kan kanskje være mer sparsom med oljen når du har dyr, men det er trygt. Noe naturlig vil ALLTID være bedre enn noe kjemisk fremstilt, både for deg og dyrene dine, så vit hvor dine oljer kommer i fra. 

Førstehjelpsskrin for dyr

Akkurat som til mennesker, kan eteriske oljer brukes som førstehjelp til dyr. Sjekk ut disse tipsene:

Fordøyelse

DigestZen / ZenGest: en oljeblanding av Ingefærrot, Peppermynte(hele planten), Karvefrø, Korianderfrø, Esdragon (hele planten)og Fennikelfrø. Smør over magen på dyret. 

Lopper / Flått

Arborvitae, Geranium, Lemongrass, Cederwood, Rosmary. doTERRA har også noen som heter TerraShield. Smør MOT hårene på huden -på ørene, men ikke inni ørene. Mellom tær, under magen (mindre hår). 

Allergi

Sitron, Lavendel og Frankincense. På katt bytter du sitron med sitrongress (Lemongras) og vær forsiktig med å smøre på potene da de bruker å klø seg i øynene

Engstelige dyr

Serenity, Lavendel og/eller Frankincense i diffuseren. La gjerne dyret få lukte på oljen først og se om den blir godtatt.

Vorter

Frankincense utblandet applikeres på vorten 2 ganger daglig til den er borte.

Katter & eteriske oljer

Katter mangler et en enzym som gjør at de ikke kan bryte ned et spesielt stoff som finnes i oljer, gi derfor IKKE katter oljer internt. (om de slikker restene fra handa di etter at du har smurte deg med noe som inneholder oljer er ikke å få oljer internt.)

Selv om oljene nevnt over egentlig er trygg så lenge man vet at de er 100% rene, så er best å unngå topisk og internt bruk. Katter bruker f.eks. lengre tid å prosessere Melaleuca, så prøv gjerne å finne andre oljer,- f.eks. Arborvitae eller Geranium. 

Unngå disse oljene topisk og internt (diffuser er ok) bare for å være på den sikre siden: Basil, Sitrusoljer (Bergamot, Grapefrukt, Lemon, Lime, Orange, Tangerine), Birch (Bjørk), Cinnamon (Kanel), Clove (Nellik), Dill, Fennel, Melaleuca, Oregano, Peppermint, Thyme (Timian), Rosemary, Spearmint, Wintergreen. PS! Lemongrass er ikke en sitrusolje kan trygt brukes 😉

Unngå eterisk oljebruk på kattunger eller om katten er gravid. 

https://www.essentialoilsupplies.co.uk/?s=animals&post_type=product&tags=1&ixwps=1

 

 

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.