Derfor er det så viktig å ikke miste bakkekontakt

refleksjoner Jul 05, 2024

I de siste ukene har jeg "latt være" å gjøre yogaøvelsene mine. Jeg har vært lei av å jobbe med healing, jeg trengte en pause fra å være utbrent og "syk".

Det som skjer da, er at jeg mister bakkekontakten. Jeg blir mer flyktig i mine tanker og handlinger, stresser mer rundt, uten denne dype kontakten med meg selv som jeg vanligvis har. 

I en tid der livet ofte føles som en endeløs strøm av krav, distraksjoner og forventninger, kan det være vanskelig å finne roen og den indre balansen vi alle søker. Mange av oss lever hektiske liv, fylt med stress og stadig tilkobling til teknologi og informasjon.

Dette kan føre til en følelse av å være frakoblet både oss selv og verden rundt oss.

Å finne tilbake til en følelse av bakkekontakt kan være nøkkelen til å gjenvinne denne balansen. Jeg har selv opplevd hvor viktig det er etter at jeg tok meg selv i nakken og fikk til en mer jevnlig praksis. 

 

Hva betyr det å ha bakkekontakt?

Bakkekontakt handler om å være forankret i øyeblikket og i kroppen. Det innebærer en bevisst tilstedeværelse og en forbindelse til jorden, noe som gir en følelse av stabilitet og ro. Dette kan oppnås gjennom ulike metoder som meditasjon, pusteøvelser, og ikke minst, yoga.

Når vi er jordet, er vi mer i stand til å håndtere stress og utfordringer, fordi vi har en solid grunn å stå på.

 

Jording: En nødvendighet i det moderne liv

Jording, eller "earthing", er praksisen med å koble kroppen direkte til jorden for å absorbere dens naturlige elektroner. Dette kan gjøres ved å gå barbeint på gresset, svømme i naturlig vann eller tilbringe tid i naturen.

I en verden hvor vi tilbringer mesteparten av tiden innendørs og på kunstige overflater, er det å få direkte kontakt med jorden en enkel og effektiv måte å forbedre vårt velvære på.

Studier har vist at jording kan redusere stress, forbedre søvn, redusere betennelse og forbedre den generelle helsen.

Youtube tips: The earthing movie 

 

Yoga: En vei til indre balanse

Yoga er en eldgammel praksis som kombinerer fysisk trening, pusteteknikker og meditasjon for å forbedre både kropp og sinn. Gjennom yoga kan vi lære å lytte til kroppen vår, roe sinnet og finne en dypere forbindelse til oss selv.

Her er noen yogaøvelser som er spesielt effektive for å fremme bakkekontakt:

Tadasana (Fjellstilling)

Tadasana er en grunnleggende stående stilling som hjelper med å bygge en sterk forbindelse til bakken. Stå med føttene sammen eller litt fra hverandre, armene langs siden og fokuser på å fordele vekten jevnt over begge føttene. Denne stillingen hjelper deg med å finne balanse og stabilitet.

 

Vrikshasana (Trestilling)

Denne balanseøvelsen innebærer å stå på ett bein, mens det andre benet plasseres mot innsiden av låret eller leggen. Armene heves over hodet i en bønneposisjon. Vrikshasana styrker benmusklene og forbedrer konsentrasjon og balanse, noe som bidrar til en følelse av jording.

 

Balasana (Barnets stilling)

Balasana er en hvilestilling som gir dyp avslapning og jording. Sitt på hælene med knærne spredt eller samlet, og bøy deg fremover slik at pannen berører matten. Armene kan strekkes fremover eller ligge langs siden av kroppen. Denne stillingen hjelper med å roe sinnet og gir en følelse av trygghet og bakkekontakt.

 

Savasana (Avslapningsstilling)

Savasana, eller "dødmannsstillingen", er en dyp avslapningsstilling hvor du ligger på ryggen med armene langs siden, håndflatene vendt opp. Denne stillingen gir total avslapning og lar deg absorbere fordelene av de andre øvelsene. Den er avgjørende for å integrere kropp og sinn etter en yogapraksis.

Personlig er yoga det som virkelig har funket for meg, og da snakker vi om rolig yoga. Jeg har tatt de fleste utdanningene innen MediYoga, i tillegg til utdannelsen som Kundaliniyogalærer, og jeg ser gang på gang hvilket kraftig verktøy dette er til mine yogakunder. 

Lesetips: MediYoga - En helhetlig tilnærming til helse og velvære

 

Pusteøvelser for jording

Pusteøvelser, eller pranayama, er en integrert del av yoga som kan bidra til å roe sinnet og forbedre bakkekontakten. Her er noen enkle pusteøvelser du kan prøve:

 1. Dyp pusting:

  • Sett deg i en komfortabel stilling, lukk øynene og ta dype inn- og utpust gjennom nesen. Fokuser på pusten og kjenn hvordan kroppen slapper av for hver utpust. Dette hjelper med å roe sinnet og forankre deg i øyeblikket.

 2. Nadi Shodhana (Alternerende nesebor-pust):

  • Denne teknikken innebærer å puste vekselvis gjennom hvert nesebor. Sitt i en komfortabel stilling, bruk høyre tommel til å lukke høyre nesebor og pust inn gjennom venstre. Lukk deretter venstre nesebor med høyre ringfinger og pust ut gjennom høyre nesebor. Fortsett denne vekslende pusten i noen minutter. Nadi Shodhana balanserer energien i kroppen og gir en følelse av ro og klarhet.

 3. Ujjayi (Seierens pust):

  • Ujjayi-pusten innebærer å puste dypt gjennom nesen med en lett innsnevring av halsen, noe som gir en myk hvesende lyd. Denne pusten hjelper med å varme opp kroppen og roe sinnet, samtidig som den fremmer en følelse av bakkekontakt.

I Feminin Urkraft har vi en hele minitrening om pusten, samt en ekstra trening på hvorfor man bør pusten gjennom nesen. I tillegg får du en av mine favoritt pusteøvelser: Lange dype åndedrag. 

Les mer her: Feminin Urkraft

 

Hvorfor er dette så viktig?

Å jobbe med jording og yogaøvelser som får oss til å lande i oss selv har flere fordeler som strekker seg utover det fysiske. Her er noen grunner til hvorfor dette er så viktig:

 1. Reduserer stress og angst:

  • Når vi er jordet, er vi bedre rustet til å håndtere stress og angst. Pusteøvelser og yoga hjelper med å roe nervesystemet og redusere produksjonen av stresshormoner.
 2. Forbedrer mental klarhet:

  • En jordet tilstand gir bedre mental klarhet og fokus. Dette kan hjelpe oss med å ta bedre beslutninger og være mer effektive i våre daglige oppgaver.
 3. Øker fysisk helse:

  • Regelmessig praksis av yoga og jording kan forbedre sirkulasjon, fleksibilitet og generell fysisk helse. Det kan også bidra til bedre søvnkvalitet og redusere kroniske smerter.
 4. Fremmer emosjonell balanse:

  • Når vi er jordet, er vi mer i kontakt med våre følelser og bedre i stand til å håndtere dem på en sunn måte. Dette kan føre til bedre relasjoner og en dypere følelse av tilfredshet i livet.
 5. Styrker selvbevissthet:

  • Yoga og jording hjelper oss med å utvikle en dypere selvbevissthet. Vi blir mer oppmerksomme på våre tanker, følelser og fysiske tilstander, noe som gir oss muligheten til å ta bedre vare på oss selv.

 

Å finne bakkekontakt gjennom jording og yoga er en kraftig måte å forbedre vår generelle velvære på. I en verden som ofte føles overveldende og kaotisk, gir disse praksisene oss verktøyene vi trenger for å finne ro, balanse og stabilitet.

I Feminin Urkraft finner du en hel minitrening bare om jording. I tillegg får du en god øvelse for å jorde deg selv.

Les mer her: Feminin Urkraft

Ved å integrere enkle yogaøvelser og pustepraksis i vår daglige rutine, kan vi oppnå en dypere forbindelse til oss selv og verden rundt oss.

Ta deg tid til å stoppe opp, puste og kjenn etter – du vil kanskje oppdage at den indre roen du søker, alltid har vært der, rett under føttene dine.

 

 

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.