Slik tapper du bjørkesaft på en bærekraftig måte

helseoglivsstil naturens rytme May 18, 2023

Det er den tiden av året igjen, da småfuglene kvitrer og bjørketrærne begynner å bli grønn. Jeg ELSKER våren! 

Noe av det beste med våren er at det er sesong for tapping av bjørketrær. Samtidig er det viktig at vi tapper denne magiske saften på en bærekraftig måte, uten å skade trærne.

Slik tapper du bjørkesaft på en bærekraftig måte. 

 

Huskeregler for bærekraftig bjørketapping

For å tappe bjørkesaft på en bærekraftig måte og sikre trærnes helse og overlevelse, ere det et par regler som bør følges:

 

1) Velg sunne trær

Velg trær som er sunne, sterke og modne nok til tapping. Unngå å tappe trær som allerede er svekket, skadet eller syke.

 

2) Begrens mengden tapping

Tap ikke mer enn 10-20% av den totale saftmengden et tre produserer. Dette gir treet nok ressurser til å helbrede og fortsette å vokse.

 

3) Riktig tappingsteknikk

Bruk riktig teknikk for tapping. Lag små snitt i barken med en spesiell tappkniv eller et lignende verktøy. Snittene bør være horisontale og ikke for dype, for å minimere skade på treet. Unngå å fjerne for mye bark, da dette kan svekke treet og påvirke dens helse.

 

4) Bruk av egnede beholdere

Bruk spesialdesignede beholdere kalt tapper eller lignende, som er utformet for å samle inn saften uten å skade treet. Sørg for at tapperne er sikret godt og ikke forårsaker unødvendig skade på treet.

 

5) Overvåk trærnes helse

Etter tapping er det viktig å nøye overvåke trærnes helse. Hvis et tre viser tegn til svekkelse, redusert vekst eller skade, bør tappingen stoppes for å la treet komme seg.

 

6) Rotasjon og hvileperioder

Gi trærne tilstrekkelig hviletid mellom tappingssesonger. Dette gir dem tid til å komme seg og gjenopprette energireserver før neste tapping. Variere også tappingssiden på treet fra år til år for å jevne ut påvirkningen.

 

7) Respekter lokal praksis og reguleringer

Følg eventuelle retningslinjer, reguleringer eller tradisjonell praksis som er etablert i ditt område når det gjelder bjørketapping. Dette kan variere avhengig av sted og kulturell kontekst.

 

Ved å følge disse bærekraftige prinsippene og ta hensyn til trærnes helse, kan bjørkesaft tappe på en måte som er gunstig både for mennesker og trær.

  

Hvilket utstyr trenger man for å tappe bjørkesaft?

Som alt annet her i livet kan du gjøre det så enkelt eller så komplisert (les: proft) som du selv vil. For å tappe bjørkesaft trenger man følgende utstyr:

 • Tappkniv eller barkskjærer: Dette er et spesialisert verktøy som brukes til å lage små snitt eller riss i barken på bjørketrærne. Tappkniven har vanligvis et buet eller krokformet blad som gjør det enklere å lage snittene. Du kan også bruke et borr for å lage hull i treet. 

 • Tapper eller beholdere: Disse er spesielle beholdere som brukes til å samle inn bjørkesaft fra trærne. Tappere er vanligvis små plast- eller metallbeholdere med en konisk form og en tut eller et lokk som hindrer at skitt og insekter kommer inn i saften. Beholderne festes til treet under snittene for å fange opp saften som drypper ut.

  Om du bare vil gjøre det enkelt her, kan bruke en liten tappekrok eller bare en plastslange som du putter inn i hullet i treet. 

 • Sil eller filter (valgfritt):  Et sil eller filter brukes til å rense bjørkesaften for eventuelle urenheter eller partikler som kan ha kommet inn i tappene. Dette bidrar til å få en renere og klarere saft.

 • Oppbevaringsbeholdere: Etter tapping vil bjørkesaften bli samlet inn og må oppbevares på en riktig måte. Du trenger egnede beholdere som kan tåle saften og som er forseglet for å hindre lekkasje eller kontaminering. Glass- eller plastbeholdere med lokk fungerer godt til dette formålet.

 • Tappingssystem (valgfritt): For større skala tapping kan det være mulig å bruke et tappingssystem som er koblet til flere trær samtidig. Slike systemer består av rør, slanger og en sentral beholder for å samle opp saften. Dette gjør tappingen mer effektiv og praktisk.

 

Det er viktig å velge kvalitetsutstyr som er egnet for tapping av bjørkesaft. Riktig utstyr bidrar til å sikre en vellykket tapping og bevaring av saften på en trygg og hygienisk måte.

Lesetips: Hva er bjørketapping og hvorfor er det bra for helsen din?

 

Skader det trærne å tappe bjørkesaft?

Moderat og bærekraftig tapping av bjørkesaft skader vanligvis ikke trærne betydelig. Bjørketrær har evnen til å helbrede og gjenopprette seg etter at saften er tappet, spesielt når riktig teknikk og praksis blir fulgt. Disse huskereglene har jeg allerede nevnte lengre opp i innlegget, men for å oppsummere kort:

 • Tappingsteknikk
 • Begrenset mengde tapping
 • Sesongmessige begrensninger
 • Overvåking av trærnes helse

 

Hvis et tre viser tegn til svekkelse, bør tappingen stoppes for å la treet komme seg.

 

 

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.