Derfor er fredag den 13. den største misforståelsen i historien

feminin visdom spiritualitet Jan 13, 2023

Du har sikkert blitt opplært til at fredag den 13. er en ulykkes dag, og at tallet tretten er et ulykkestall. Både dagen fredag og tallet 13 hver for seg har vært regnet som et tegn på ulykke i ulike religioner og kulturer siden tidenes morgen.

I både kristendommen og fra norrøn mytologi er det flere historier som knytter tallet til ulykke. Men vet du egentlig hvorfor?

La meg forklare deg hvordan samfunnet stjal fredag den 13. fra oss kvinner.

 

Overtro i nyere tid

Akkurat som å gå under en stige, krysse gaten når det kommer en svart katt eller å knuse et speil, tror mange at fredag den 13. bringer ulykke.

Mange bygninger er bygget uten å navngi den trettende etasjen, og på enkelte flyplasser er det ingen gate 13. I stedet er det en port 12B.

I Formel 1 er det ingen bil nummer 13. Noen fly har heller ikke en rad tretten.

Hvorfor? Fordi tallet 13 visstnok er roten til alt ondt.

Men når og hvor oppsto denne troen?

 

 

Tallet 13 i norrøn mytologi

I norrøn mytologi kan tallet 13 som ulykkestall spores til historien om Balders død. 12 guder er invitert til fest i Valhall. Loke, som ikke egentlig er en gud, men av jotunslekt, er ikke invitert.

Likevel bestemmer Loke seg for å dukke opp og de er nå 13 stykker til stedet. Loke forårsaker så Balders død, og tallet 13 er fra nå av et ulykkes tall i norrøn mytologi.

 

 

Tallet 13 i Bibelen

Den siste nattverden fant sted skjærtorsdag. Det var 13 gjester til bords inkludert Jesus. På langfredag ble Jesus korsfestet etter å ha blitt forrådt av Judas.

Da bibelen ble publisert og patriarkatet tok over, ble det starten på overtroen om at fredag den 13. var en ulykkesdag. Det var nemlig ulykke å ha 13 gjester til bords.

I tillegg ble fredag ansett som en dårlig dag fordi Jesus ble korsfestet på en fredag og Eva skal ha gitt Adam det "giftige" eplet på en fredag.

Fredag er, i følge kristendommen, syndens dag.

Lesetips: Forskjellen mellom religion og spiritualitet

 

 

Hvorfor ble fredag den 13. en ulykkesdag?

Fredag den 13. har ikke alltid vært en syndens dag.

13 har faktisk vært et hellig tall. Spesielt for kvinner. Men fredag var også en dag som ble holdt hellig.

Egentlig var fredag forbundet med lykke for menneskene som levde i tiden før kristendommen fikk fotfeste. Mange valgte denne dagen for å gifte seg på. I romersk mytologi var nemlig kjærlighetsgudinnen Venus - Frigg og Frøyas likesinnede - navneopphavet til den sjette dagen i uken.

Fredag var også en dag for å omfavne vår sensualitet og seksualitet, og kreative livskraft (også kalt shakti). 

Du skjønner, vi brukte å leve i en verden hvor det feminine ble æret og feiret. Både fredager og tallet 13 ble holdt hellig. Det symboliserte flaks, lykke og rikdom.

I hedensk tid var 13 et hellig tall fordi det tilsvarte de 13 månesyklusene vi sirkler gjennom hvert år. Og månen – en medfødt feminin energi – er uløselig knyttet til menstruasjonssyklusen vår.

Tallet 13 symboliserer altså den endeløse døds- og gjenfødselssyklusen; blod, fruktbarhet og skapelse.

Dette er det feminine.

Lesetips: Slik vekker du din feminine urkraft 

 

Fredag den 13. var en hellig dag for kvinner

Helt til den ble stjålet fra oss.

Da kristendommen kom, tok patriarkatet over. Mennene skulle bestemme, og Frøya og hennes symbol, katten, ble forbundet med hekseri og forvist til fjells.

Myten forteller at heksene i nord pleide å samles på en kirkegård under månen på fredager, og de var alltid 12 i en ring - til en spesiell fredag da Frøya kom i egen skikkelse ned til dem.

Fredag ble kjent som heksesabbat. Dagen da 12 hekser og Djevelen skulle møtes.

Hun ga de 12 heksene katten sin, og fullførte ringen som den 13. tilstede. Etter dette har det alltid vært 13 i en heksering eller andre samlinger av hekser.

Fredag 13. ble den ondeste av alle dager.

 

 

Ta tilbake fredag den 13.

Da jeg var yngre likte jeg alltid fredag den 13. Jeg følte at det var en lykkedag, selv om jeg ikke visste den sanne betydningen av dagen, spesielt for oss kvinner.

Og sannheten er at det er en av de mektigste og kraftfulle dagene for å jobbe med og gjenvinne det guddommelige feminine i deg; og for å gjenvinne det feminine som et kollektiv.

Det feminine er ikke noe svakt. Det er heller ikke noe så sterkt at det må undertrykkes og kues! For vi kvinner er mektige, det er vi som skaper liv. 

Fredag den 13. er en fantastisk mulighet til å få kontakt med din feminine urkraft.

Det finnes ingen bedre dag for å feire kvinnen du er, og kvinnen du kom hit i denne levetiden for å være.

Ta tilbake fredag den 13. i dag.

 

 

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.