Hva er vårjevndøgn og hvordan kan vi feire det?

feminin visdom heksekunst naturens rytme Mar 17, 2023

Kanskje har du hørt om både vårjevndøgn og høstjevndøgn, uten å vite hva det egentlig betyr?

Et jevndøgn forekommer to ganger i året; en gang om våren og en gang om høsten. Ordet "jevndøgn" kommer fra latin, og betyr "lik natt".

Det skjer på de tidene av året når dag og natt har blitt omtrent like lange over hele verden, med omtrent 12 timer dagslys og 12 timer mørke.

Vårjevndøgn (også kjent som Ostara) faller mellom 20. og 23. mars på den nordlige halvkule og mellom 20. og 23. september på den sørlige halvkule.

 

Naturens sykluser og årshjulet

Vårjevndøgn er en av syv merkedager som utgjør naturens sykluser og det vi kaller årshjulet. På hver av disse syv dagene, er skillet mellom denne verden og den andre siden svakere. Dersom du er oppmerksom på disse dagene, kan du utnytte energien til lettere å få kontakt med andre energier.

Vårjevndøgn er en festival for oppvåkning og gjenfødelse.

De mørke månedene er nå over og vi beveger oss inn i lysets varme. (Sola vil fortsette å vokse frem til sommersolverv, når den begynner å vende innover igjen.)

Med vårjevndøgn våkner ånden din med nye ideer og nye drømmer for livet ditt. Det er frisk, varm energi som har kraften til å få deg til å føle deg levende og inspirert.

Kanskje er også tiden innen for å starte med bjørketapping nå som det er vårjevndøgn?

Lesetips: Hva er bjørketapping og hvorfor er det så bra for helsen din?

 

Hva betyr vårjevndøgn for oss spirituelt?

Ved vårjevndøgn er vi omgitt av nytt liv. Jorden er dekket av et teppe av grønt, i store deler av landet, og den økende livskraften som begynte under Imbolic (Imbolg) har nå manifestert seg som påskeris, smeltende snø og stekende sol.

Med denne oppblussingen av energi og blomstringen av nytt liv, opplever vi også en fornyelse i oss selv. Vi føler oss lettere enn vi gjorde gjennom de mørkere vintermånedene og har en følelse av spenning for det som kommer. Vi kan se nye muligheter og fornemme det kreative potensialet i nye ideer.

Dette er den perfekte tiden på året for å sette intensjoner for de seks månedene som kommer. 

Hva er du spent på? 

Hva vil du trekke mer av inn i livet ditt? 

Hva vil du skape og oppleve? 

Dette kan være alt fra bedre helse eller mer kvalitetstid med dine kjære til et kreativt prosjekt eller realisering av en langvarig drøm.

På denne tiden av året er det også viktig at vi tillater oss å oppleve årstidens glede, sole oss i de varmere dagene og glede oss over potensiale som finnes rundt oss. 

Vi vet at vår- og høstjevndøgnene var av stor betydning for våre forfedre fordi det er gamle monumenter over hele verden som ble skapt med spesielle justeringer for å markere soloppgang og solnedgang på disse dagene. 

Lesetips: Hva er spirituell selvutvikling?

 

Slik kan du feire vårjevndøgn

Det å feire at natt og dag er like lange, er en gammel tradisjon som viser at våren er kommet. I det moderne samfunnet kan man se på feiringen av vårjevndøgn som en måte å synkronisere oss med det som er naturlig. 

Vi feirer at det blir lysere. At naturen våkner til liv igjen etter å ha ligget i dvale. Frø begynner å spire, og hvis du ser symbolsk på det så spirer det i oss mennesker også. 

Når det er jevndøgn står solen loddrett over et punkt på ekvator, og fra dette punktet vil solen være i det som kalles senit. Akkurat i dette øyeblikket er Moder Jord i total kontakt med oss og hele universet. I dette øyeblikket får Moder Jord nye krefter, samt gir oss nye krefter.

Det er flere måter vi kan feire dette på. Her noen ting du kan gjøre:

 

 1. Ta kontakt med sjelen din

Din sjel kaller alltid på deg; hvert øyeblikk, hver dag. En måte å høre dens hvisking på er å gjøre en øvelse der du får kontakt med sjelen din. Denne øvelsen er en form for intuitiv skriving som innebærer å stille sjelen din et spørsmål og skrive ned svaret som kommer. 

Et par eksempler du kan stille deg selv og sjelen din er:

 • Hva føles balansert og harmonisk i livet ditt?
 • Hva føles ikke balansert eller harmonisk?
 • Hvordan blir du kalt til å bringe mer balanse og harmoni inn i livet ditt?
 • Hvilken energi har utviklet seg i vinterens tomrom?
 • Hva kaller sjelen din deg til å gjøre nå med vårenergien?
 • Hvordan kan du tillate naturens balanse mellom lys og mørke å utspille seg i månedene fremover?

 

2. Lag et alter for å feire vårjevndøgn

Vårjevndøgn er en fantastisk tid for å lage et alter for å hedre sesongen. Alt du trenger er et sted å lage alteret ditt og noen betydningsfulle symbolske gjenstander å plassere på det.

Velg ut gjenstander fra naturen og plasser dem inn i vakre oppsetning som feirer endringene som skjer i naturen på denne tiden.

Når du lager ditt vårjevndøgnsalter, kan det være lurt å bruke vårfarger som grønt, gult og hvitt. Vårblomster og blader kan brukes til å lage vakre dekorasjoner. Arbeid med naturen rundt deg; legg merke til hva som vokser i overflod der du bor akkurat nå. 

Bor du langt nord i landet som jeg gjør, er det ennå to meter snø. Kanskje kan du legge på noe som symboliserer at snøen smelter, eller bruke smågreiner fra bjørketreet som venter på at knoppene skal springe ut?

Andre ideer kan være:

 • Gjenstander som har personlig betydning for deg og som representerer det nye du ønsker skal blomstre i deg

 • Blomster, elementer eller planter som finnes mye av på denne tiden av året der du bor

 • Stearinlys, bilder eller farger som reflekterer vårens energi til deg

 • Statuer av guder eller gudinner som er knyttet til våren

 

3. Sett intensjoner

Siden vårjevndøgn er den perfekte tiden for å spisse dine ønsker og intensjoner for månedene som kommer og hva du ønsker å skape i livet ditt, kan det være lurt å gjøre et intensjonssettende ritual for å feire vårjevndøgn på dette tidspunktet. Du kan gjøre et intensjonssettende ritual alene eller sammen med andre, og det kan være så enkelt eller så komplekst du vil.

 • Sett på litt inspirerende musikk

 • Bruk litt tid på å tenke på hva du vil tiltrekke deg i løpet av de neste seks månedene, og skriv ned alt du tenker på

 • Sett ring rundt det som føles viktigst ut for deg

 • Skriv ned et steg du kan gjøre for å ta ett lite steg i den retningen i de kommende dagene

 • Hvis dere utfører ritualet som en gruppe, kan dere bytte på å dele intensjonene og stegene deres med hverandre, eller hvis du er alene, kan det være lurt å lese listen høyt og deretter plassere den på alteret.

 • Tenn et lys og plasser det i nærheten av listen mens du bestemmer intensjonene dine.

 

4. Så et frø med gode intensjoner

Dette er den perfekte tiden på året for å så sommerblomstrende løker, og du kan gjøre dette til et enkelt, men kraftig naturrituale ved å fylle dem med intensjonene dine de neste seks månedene. Dette enkle ritualet for å feire vårjevndøgn utnytter bønnens kraft og naturens magi slik at intensjonene dine kan nå ut i verden.

Ved å jorde bønnene og intensjonene dine i det fysiske gir du dem liv og energi slik at de også kan skape sterke røtter, spire, blomstre og manifestere seg her og nå. 

 1. Hold løkene eller frøene du planter ved hjertet ditt og fokuser på ditt hjertes dypeste bønn.

 2. Før løkene eller frøene opp til munnen din og hvisk intensjonen din inn i blomsterløken tre ganger, f.eks. "Jeg tiltrekker meg en jobb som bare jeg kan gjøre som tilfredsstiller meg og mine behov."

 3. Begrav frøene og vann den.

 4. Fortsett å pleie hagen din og følg tegnene som leder deg mot ønsket ditt din mens den vokser.

NB! For oss som fortsatt har vinter, er det fult mulig å plante noe i en potte innendørs. 

 

5. Jobb med å vekke din feminine urkraft

Når du jobber med din feminine urkraft, følger du også Moder Jord og hennes syklus. Du kjenner naturens rytme i din egen kropp, og du går gjennom de fire årstidene akkurat som henne. 

Fra tidenes morgen har vi levd i takt med naturen og dens rytme. Vi har brukt månesyklusen som kalender, og kvinner har brukt sin indre syklus til å styrke sin indre feminine kraft.

For å lære mer om å vekke din indre feminine urkraft, kan du bli med i medlemskapet "Feminin Urkraft".

   

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.