Hva er spirituell selvutvikling?

spiritualitet Oct 28, 2022

Du har kanskje hørt ordet «selvutvikling» og fundert på hva det egentlig betyr?

Det er en form for personlig vekst, eller åndelig vekst, når vi snakker om den mer spirituelle selvutviklingen. Du kan se på det som en prosess der man bevisst forbedrer seg innen personlige ferdigheter, kompetanse, talenter og kunnskap.

Formålet med spirituell selvutvikling er å oppnå en større kontakt med Moder Jord, fellesskapet og deg selv slik at du kan føle deg hel.

 

Å vikle seg selv ut

En av mine favoritt forfattere beskrev selvutvikling så godt:

Etter hvert som vi vandrer gjennom livet, vil vi bli viklet inn i det vi ikke har klart å frigjøre oss fra. Alt det vi har antatt som en følelse av plikt. Alt det vi har lært å bli flinke til, men som ikke er en del av vår sanne natur. Alt det som en gang var i harmoni med den vi var, men som ikke lenger er i harmoni med den vi er nå.

Dermed avstår vi fra å kutte over tvert, og binder oss til det så lenge som mulig. Vi velger i stedet ikke å velge.

Etter hvert som årene presser på, begynner båndene til alt det vi en gang holdt fast ved, å sno seg rundt føttene vare. De får oss å til snuble om og om igjen, de holder oss nede når vi forsøker å vekker vår urkraft. Helt til vi en dag omsider innser at vi aldri kommer til bli virkelig fri hvis vi ikke vikler oss ut av dem.

Og det vi holder fast ved, kommer heller aldri til å bli fritt hvis det fortsetter å holde fast ved oss.

 

Selvutvikling vs åndelig vekst (spirituell selvutvikling)

Jeg har alltid tenkt at ordet «selvutvikling» høres litt tørt ut. Jeg foretrekker egentlig begrepet «åndelig vekst» fremfor å si «spirituell selvutvikling». 

Begrepet "åndelig vekst" brukes mye i helse- og velværebransjen,- kanskje med god grunn. Spiritualitet spiller en stor rolle i en persons helbredelsesprosess og er et viktig aspekt for å oppnå velvære og følelsen av lykke.

Men hva er det egentlig og hvordan måler og opplever du det?

Åndelig vekst er prosessen med å utvikle selv-identitet, pleie meningsfulle relasjoner med andre og/eller med en høyere makt, kommunisere med naturen og erkjenne at vi alle er en del av et fellesskap.

Med andre ord, åndelig vekst er å bruke en bevisst innsats for å lære hvem du virkelig er og å stole på at du blir veiledet av noe større (selv gjennom tøffe tider). Det kan oppnås og støttes gjennom en dedikerte praksis av egenomsorg. 

Lesetips: Hva betyr det å være spirituell?

 

Er selvutvikling egoistisk? 

Når man bestemmer seg for å jobbe med spirituell selvutvikling, vil man for en periode ha det meste av sitt fokus rettet innover i seg selv. For de rundt deg kan det virke som at ingenting annet betyr noe og de får kanskje en følelse av du er selvopptatt.

Dette er nødvendig, spesielt i starten. Alle svarene ligger inni deg selv. Det er ingen andre som kan kan fortelle deg det bare du vet. Og da må du lytte.

Det kan ta tid å finne tilbake til en dypere kontakt med deg selv. Noen bruker kanskje noen måneder på denne prosessen, mens andre kan bruke flere år.
Det er dog ikke slik at man skal bruke resten av livet med å bare se innover og tenke på seg selv, avskjært fra omverdenen.

Er selvutvikling egoistisk? Svaret er nei.

Når man jobber med spirituelle selvutvikling, kommer man i kontakt med sine dypeste ressurser. Disse ressursene vil etter hvert komme resten av verden til gode.

 

Spirituell selvutvikling og emosjonell healing 

De fleste av oss bærer med oss en eller annen form for emosjonell blokkering. Disse følelsesmessige blokkeringene hindrer oss fra vår åndelige reise. 

Du kan ikke ha ekte spirituell selvutvikling uten emosjonell healing.

På samme måte kan du heller ikke ha ekte emosjonell healing uten å vokse spirituelt.

Spirituell selvutvikling og emosjonell healing hører sammen. De er to sider av samme sak.

Når du legger ut på din reise til åndelig vekst, vil du møte på blokkeringer og utfordringer. Dette er skygger og triggere som ligger i din underbevissthet. Du kan alltids få disse skyggen frem i lyset ved å jobbe dypt med med din åndelige vekst. Men den eneste måten å faktisk bearbeide disse skyggene, og lege sårene de har skapt, er å jobbe med emosjonell healing.

På samme måte vil du alltid oppleve en eller annen form for åndelig vekst når du jobber intenst med emosjonell healing.

Nå er det jo ikke alle som har lyst til å bearbeide sårene og blokkeringene de møter på i sin spirituelle reise. Det kan være ubehagelig og skulle jobbe seg gjennom sår som sitter dypt.

Derfor laget jeg medlemskapet «Feminin Urkraft.» Der lærer medlemmene å vekke til livet sin helbredende kraft og lærer seg å bruke den.

Les mer: Feminin Urkraft Medlemsportal

 

Hvordan kommer man i gang med spirituell selvutvikling?

Spiritualitet handler om å leve livet sitt og skape ritualer for ånden sin. Det handler om å gå sin vei på den måten som er unik for deg. Ikke bli fanget i å prøve å "se" åndelig eller spirituell ut, men heller strebe etter å være det. ​​​

Du kan starte med å vær ærlig, vær ekte, respekter deg selv og andre. Koble deg til naturen, din essens, den store kosmiske intelligensen som beveger seg gjennom livet. ​​​​​​​​

Det er ikke alltid jeg ser så spirituell ut når jeg går på fjelltur med fjellravenbuksa mi, bergans sekken min og goretex jakken min, men hva har det å si?​​​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​​​​
Det handler om hva jeg FØLER og GJØR når jeg er i naturen. Det ser sikkert rart ut der jeg går fra tre til tre, legger handflaten mot stammen og sier "takk" (det er faktisk sant, jeg gjør dette). Men for meg er den en måte å være spirituell på.

DU må definere hva som er spirituelt for deg, og starte med det.

Det er et spennende eventyr å skulle legge ut på sin spirituelle reise. Kanskje har du allerede vært på denne reisen en stund, men du har møtt på noen utfordringer.

Jeg har hjulpet tusenvis av kvinner de siste 7 årene med spirituell selvutvikling og emosjonell healing. Det gjør også at jeg vet hvor skoen trykker. Derfor har jeg laget denne listen til deg:

Les mer: De 10 største utfordringene med en spirituell livsstil

 

Du må være tålmodig

Jeg vet at du vil helst komme i gang i går, men vite dette:

Moder Jord er alltid opptatt med å veve livshistorien din, i kulissene. Noen ganger vil hun be deg være ekstra tålmodig, ikke fordi hun straffer deg, men fordi hun beskytter deg fra visse energier og forbereder deg for den neste fasen. ​​​​​​​
​​​​​​​​
Stol på prosessen.​​​​​​​​
​​​​​​​​
Spirituell vekst skjer ikke alltid når du sitter på yogamatta eller når du mediterer. Det skjer midt i en konflikt: når du er frustrert, sint eller redd. ​​​
​​​​​​​​
Det skjer når du er på tur til å gå i de samme gamle mønstrene dine, og du plutselig innser hva du holder på med. ​​​​​​​​
​​​​​​​​
Det er ikke alltid du ser at du har vært gjennom en spirituell selvutvikling. Det kan gå lang tid, før du plutselig innser at du har kommet et langt stykke på vei.​​​​​​​​

 

Sammendrag

Helt fra jeg var liten har jeg vært interessert i det «alternative» - det spirituelle. Jeg har ubevisst søkt dette som heter selvutvikling, uten å vite hva det egentlig er.

For andre som ikke er på denne søken selv, kan det kanskje virke egosentrisk. For meg handler det om å finne noe jeg har lengtet etter hele livet.

For meg handler det om å finne veien hjem.

 

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.