Hva betyr det å være spirituell?

spiritualitet Oct 19, 2022

Spiritualitet har blitt hverdagsord for mange av oss, og da kanskje spesielt for den yngre generasjonen. Flere av oss identifiserer oss som spirituelle, men ikke religiøse.

Hva er det egentlig som ligger bak denne økende populariteten? Og hva betyr det egentlig å være spirituell?

 

Hvorfor er vi blitt mer spirituelle?

Noen kritikere mener det er en konsekvens av at vi er blitt mer selvopptatt,- en slags narsissmeepidemi. Generasjonen som er født mellom 1980 og 2000-tallet blir jo ofte referert til som «generasjon meg» på grunn av sin påståtte selvopptatthet.

Selv om jeg ikke nødvendigvis er uenig, tror jeg det ligger mer bak historien enn bare det. Vi formes av samfunnet og dets utvikling hele tiden. Og når verden, slik den er i dag, viser så mye urolighet utad, trenger fler og fler å se innover for å finne en større ro.

Men jeg tror også at når folk kaller seg spirituelle, så signaliserer de i bunn og grunn tre ting:

For det første at de tror at det er mer i verden enn man kan se, det vil si mer enn bare det materielle. For det andre, at de prøver å ivareta deres indre liv slik at de kan være mentalt og følelsesmessige stabile når det stormer som verst utenfor. Og for det tredje at de ønsker å være medfølende, empatisk og åpenhjertig.

Med dagens teknologi og sosiale medier er også tilgangen på kunnskap og informasjon nærmest ubegrenset (med mindre du bor i Russland eller Nord-Korea).

Vi har altså i større grad begynt å tenke selv.

Vitenskapen har også bevisst at visse religiøse påstander ikke henger på greip, slik at vi er blitt mer opplyst om ting vi før ikke hadde forutsetning for å vite.

Lesetips: De 10 største utfordringene med en spirituell livsstil

 

Hva betyr det å være spirituell?

Å være spirituell innebærer at du har en følelse eller tro om at det finnes noe som er større enn deg selv, noe mer enn det å være menneske, og at den større helheten vi er en del av er kosmisk eller guddommelig i natur.

Men å være spirituell, eller åndelig, kan bety forskjellige ting for forskjellige mennesker.

For noen handler det først og fremst om å tro på Gud og aktiv deltakelse i organisert religion. For andre handler det om ikke-religiøse opplevelser som hjelper dem å komme i kontakt med sitt åndelige jeg gjennom stille refleksjon, tid i naturen, healing, yoga eller meditasjon.

Mens religion er mer maskulint orientert har åndeligheten og det spirituelle enn mer feminin oppfatning hvor livet sees på som sykluser, også når det gjelder mennesket.

 

Spirituell, men ikke religiøs

Å fortelle folk at du er åndelig eller spirituell, men ikke religiøs, blir ofte møtt med forvirring.

Forskjellen mellom en åndelig og religiøs person handler om hvordan de ser Gud.

For en religiøs person er gudsbegrepet forhåndsbestemt, navngitt og kommer med en fast metode for hvordan man skal tilbe den Guden. En åndelig person, derimot, vender seg innover for å finne sin sannhet og finner Gud (eller helheten) i seg selv og i menneskene rundt seg.

Personlig ser jeg på meg selv som spirituell.

Jeg har meldt meg ut av statskirken. Det er fordi spiritualitet ikke har noen regler, mens religion er helt basert på forhåndsetablerte ritualer og utdaterte dogmer.  

Lesetips: 6 grunnleggende forskjellene mellom religion og spiritualitet

 

Spirituell praksis

Ikke alle som identifiserer seg som spirituell har et alter eller legge tarotkort. Som alt annet er dette svært individuelt. Da jeg var yngre var jeg veldig opptatt av krystaller og tarotkort, men det kan ha vært mer på grunn av hvor jeg var i livet mitt.

Ja, min far tok meg ofte med på Alternativmessen. Ja, jeg leste om Wicca og annen heksekunst. Men i dag handler min spiritualitet mer om det å LYTTE innover, til min egen indre stemme og intuisjon.

For meg handler spiritualitet om å vekke min feminine urkraft.

Lesetips: Vekk din feminine urkraft

Jeg har tatt mange yogalærerutdanninger og flere selvutviklings,- og healingkurs enn jeg kan telle, men ingen av disse har gjort meg til en spirituell person.

Jeg gjør ikke yoga hver dag.

Jeg holder ikke fullmåne seremonier eller renser huset for energier særlig ofte.

Når jeg føler at jeg trenger litt spirituell påfyll, går jeg ut i naturen.

For meg er min spirituelle praksis å være i skogen. Ikke å GÅ TUR i skogen, men å VÆRE i skogen. Puste inn lukten av trærne, høre lyden av bekken som sildrer, kjenne sola eller en regndråpa mot panna. Gå barbeint på gresset.

Min spirituelle praksis er å være i naturen og ha kontakt med Moder Jord.

 

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.