Slik spiser du deg til bedre intuisjon

helseoglivsstil spiritualitet Aug 19, 2022

Vi har alle en intuisjon, men mange av oss ignorerer den. 

Våre forfedre hadde mer respekt for intuisjonen, kanskje fordi de de var mer avhengige av den for å skaffe seg mat og for å holde seg trygg.

Men med veksten og utviklingen av den “moderne” ytre hjernebarken, beveget menneskene seg bort fra intuisjon og følelser, og lente seg heller mot logikk og fakta. 

Vi gikk fra å være, til å hele tiden måtte gjøre. Og nå begynner flere og flere å merke presset som blir lagt på oss. Flere vil tilbake til et enklere liv, der vi er mer i kontakt med oss selv og vår “eldgamle” hjerne. Et liv hvor vi igjen er i kontakt med vår intuisjon. 

Dagens liv er ikke tilpasset dette, og har gjerne en tendens til å motarbeide den type tenking, så jeg vil gjerne dele noen tips med deg. 

Slik spiser du deg til en bedre intuisjon. 

 

Bearbeidet mat

Har du noen gang tenkt over at vi, som mennesker, var mye mer i kontakt med oss selv og vår intuisjon før? 

Det er ikke så rart når du tenker etter, og da mener jeg ikke bare det faktum at hjernen har endret seg.

Kostholdet vårt har også endret seg. Vi spiser mer og mer bearbeidet mat, mat som inneholder sukker og stivelse som ødelegger tarmfloraen vår. Og her er hele poenget: tarmen og hjernen påvirker hverandre.

Tarmen kommuniserer med hjernen gjennom både nervesignaler, hormoner og nevrotransmittere. Vi merker mange av disse forbindelsene i det daglige. Hvis vi er forelsket, merker vi ikke at vi er sultne. Hvis vi er nedstemt, får vi lyst på mat, sier Adam Bencard. Han er en av mennene bak utstillingen «Mind the Gut» ved Medicinsk Museion i København.

Ved å kutte bearbeidet mat og heller fylle på med ren og naturlig mat, vil du hjelpe tarmene og hjernen din til å snakke bedre sammen, og du vil forsterke din intuisjon.

Lesetips: Hjernen og tarmen kommuniserer med hverandre

 

Magefølelsen blir påvirket 

Noen ganger bruker vi ordet magefølelse i stede for intuisjon, og det er ikke helt tilfeldig. Ofte kan vi kjenne det i mageregionen når det er noe som skjer. Men har du noen gang tenkt på at mye av dine intuitive evner kommer fra et sunt fordøyelsessystem? 

Dersom du ønsker å spise mat som styrker hjernens funksjon, bør du begynne med tarmen først!

Start med å kutte ned på bearbeidet mat, for mye rødt kjøtt og sukker, da disse belaster ditt fordøyelsessystem og sannsynligvis vil øke eventuelle betennelser som ligger på lur. 

Den andre tingen du bør gjøre er å sørge for at du har tilstrekkelige mengder med nyttige tarmbakterier, og å minimere de dårlige bakteriene. Spis litt grønnsaker og frukt hver dag, så får du påfyll av fytonæringsstoffer og fiber, som er bra for en sunn tarmflora.  

Lesetips: Slik lytter du til magefølelsen 

 

Antibiotika og probiotika

I tarmene våre har vi mange bakterier. Probiotika er de gode bakterier som utgjør vår tarm biota (eller mat med gode bakterier om du vil), mens prebiotika er mat for disse gode bakteriene. Vi skal også ha de «dårlige» bakteriene, men problemet oppstår når vi har overvekt av de. 

Antibiotika, eller lettere sakt, over forbruket av antibiotika utgjør en stor trussel for denne tarmfloraen. Ikke bare setter du ditt eget liv i fare ved å gi kroppen for mange (unødvendige) antibiotikakurer, du ødelegger også de gode bakteriene i tarmene. 

Jeg har selv vært offer for utallige antibiotikakurer som legen min sa at jeg trengte (hallo diabetikere med gjentagende urinveisinfeksjon!), men i 2017 kunne det ha kostet meg livet da jeg ble innlagt akutt på sykehuset og INGEN antibiotika ville ta knekken på inflammasjonen som herjet i kroppen min. Etter en uke på sykehus og med en CRP på 300, fant de endelig en medisin som kroppen min ennå ikke hadde blitt immun mot. 

Antibiotika dreper både de gode og de dårlige bakteriene i tarmen, derfor er det viktig å fylle på med probiotika etter på. Dersom du ikke får i deg nok naturlige pre og probiotika, anbefaler jeg deg et kosttilskudd med dette. 

Tarmfloraen kan påvirke hjernens utvikling og funksjon, og også din intuisjon. 

 

Hvor kan jeg finne probiotika?

Det finnes probiotika i for eksempel Cultura og Biola – de inneholder bakterier med dokumentert helseeffekt. Kombucha, sauerkraut, kimchi, vannkefir og andre fermenterte matvarer er flotte kilder til probiotika,i tillegg til at grønnsaksvariantene gir tarmene prebiotika, altså fiber, som er «maten» til probiotikabakteriene.

Vanlig kefir, kulturmelk og yoghurt kan også fint brukes, men har mindre dokumenterte bakterietyper.

Lesetips: Hva er probiotika og hvorfor er det så populært?  

Mat med naturlig fett

Visste du at fettet vi spiser påvirker hjernefunksjonen vår? Det er fordi hjernen består av ca 60 % sunt naturlig fett, som omega 3 og omega 6. 

Mat som påvirker hjernen vår er i spesielt stor grad mat som inneholder naturlig fett.  

Når du tilfører hjernen din tilstrekkelig med sunt fett, får du bedre hukommelse og konsentrasjon, i tillegg til at du vil føle deg gladere og mindre deprimert, blant annet. Omega 3 bør være hoved fettsyren. Dersom hjernecellene får lite omega 3, vil de måtte bruke mer av omega 6, noe som kan gjøre cellene mindre følsomme for hjernens signalstoffer. 

Omega 3 fettsyrer finner du i fetfisk, fiskeolje, linfrø, hampfrø og valnøtter for eksempel. 

Lesetips: Hva er omega 3 og hvorfor trenger jeg det for å forbedre helsen min?



Flavonoid-rik mat

Flavonoider er et samlenavn for en flere grupper av antioksidanter. Mat som er rik på flavonoider bidrar til å styrke intuisjonen på flere måter.

La meg forklare. 

Intuisjon og Cerebral Cortex

Hjernebarken (eller cerebral cortex) er delt inn i 4 forskjellige deler (frontal, parietal, temporal, occipital), som hver er ansvarlig for å behandle forskjellig sensorisk informasjon. Hjernebarken er det som styrer kognitiv logikk, beslutningstaking og kreativitet. Det antas også å spille en rolle i intuisjon.

En veldig presis del av hjernebarken assosiert med intuisjon er den ventromediale prefrontale cortex, et område som lagrer informasjon om tidligere belønninger og straff. En studie fra 2007 viste at skade på den ventromediale prefrontale cortex forårsaker annen tenkning og beslutningstaking enn hos individer uten skade på dette området av hjernen, noe som kan forårsake de emosjonelle responsene folk tenker på som magefølelser eller intuitiv innsikt.

Hva forårsaker redusert blodtilførsel til dette området av hjernen som spiller en kritisk rolle i intuisjon?

Noen risikofaktorer er uunngåelige som kjønn, alder og familiehistorie.

Andre årsaker til begrenset blodtilførsel til hjernen er helt uunngåelige, siden de har alt å gjøre med livsstilsvaner. Noen av disse inkluderer: røyking, høyt blodtrykk, inaktivitet og fedme.

Disse livsstilsvanene kan endres. Å trene regelmessig, slutte å røyke og spise et sunt kosthold som bidrar til å senke kolesterolnivået er nøkkelen. 

 

Intuisjon og Hippocampus

Bortsett fra hjernebarken, antas hippocampus også å spille en rolle i intuisjon. Den er tross alt involvert i høyere kognitive funksjoner, i tillegg til at den omdanner korttidsminner til langtidsminner.  

Hippocampus er et ekstremt følsomt område i hjernen, og det er noen få ting som kan forstyrre riktig funksjon.

Alzheimers sykdom, depresjon og stress er alle knyttet til redusert hippocampus størrelse. Noen undersøkelser viser at hippocampus kan krympe med opptil 20 prosent hos personer med depresjon.

Et sunn hippocampus er grunnleggende for en intuitiv funksjon. Ved å stimulere hippocampus-nevrogenese tar vi et lite (men viktig) skritt for å øke vår intuisjon og redusere stress og depresjon.

 

Mat rik på flavanol:

  • Te (spesielt grønn, hvit og oolong)
  • Bær
  • Epler
  • Røde druer
  • Grønne og røde grønnsaker



Oppsummering

En av de mest effektive måtene å få tilgang til intuisjonen din på er gjennom meditasjon, ikke misforstå meg. 

Men som alt annet er det en helhetlig prosess, og ved å spise den rette maten vil du lettere kunne lytte til intuisjonen og magefølelsen. 

Kutt ut mest mulig bearbeidet mat, stivelse og sukker. Dette gjelder også alkohol og koffein, prøv å i hvert fall minimere inntaket. 

Spis ren mat, frukt og grønt som inneholder pro og prebiotika. Pass på at du får nok sunt fett fra fisk, nøtter og frø. 

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.