
Er det egentlig energi – eller er du bare overstimulert?
May 11, 2025Har du kjent på en plutselig bølge av «energi» etter at du har gjort for mye? Kanskje du har vært fysisk aktiv, måket snø, gått en lang tur – og så, i stedet for å føle deg sliten, føler du deg høy på livet og har lyst til å løpe et maraton?
Vel – det kan være ekte energi. Men dersom du har en historie med utbrenthet kan det også være noe helt annet: overstimulering og stresshormoner på høygir.
Mange som er i ferd med å komme seg ut av utbrenthet, opplever plutselige energiutbrudd – men er det egentlig ekte energi, eller er det nervesystemet som fyrer på stresshormoner? Her er en personlig erfaring som illustrerer hvordan overstimulering kan forveksles med overskudd.
Når du tror du er Superwoman – men egentlig bare er full av stresshormoner
Dette skjedde med meg nettopp. Du skulle kanskje tro at jeg, selvutnevnt Norgesmester i utbrenthet og nervesystem-nerd, ville se hva som faktisk foregikk – men neida. Jeg er usikker på om det var mest utålmodighet eller samfunnets forventning om å "presse litt på", men jeg gikk lange turer hver dag. Jeg prøvde meg stadig mer på styrketrening og lett jogging.
Det var deilig å kjenne på et slags overskudd (trodde jeg) som fikk meg til å løpe lengre og lengre. Jeg kunne løpe raskere enn på mange år, og i tillegg utføre styrketrening etterpå – uten å bli sliten. Det føltes nesten som å være supermenneske. Jeg hadde liksom ingen grenser.
Helt til jeg kom hjem – og kroppen fikk feber. Dagen etter ble tilbrakt på sofaen med Paracet. "Sikkert tilfeldig", tenkte jeg. Og da jeg var i superform allerede neste dag, reflekterte jeg ikke så mye over det.
Disse spontane "energiutbruddene" kom nesten daglig – med mindre jeg lå på sofaen med feber. Her om dagen gikk jeg en lang tur på ca. én time, etterfulgt av én time med snømåking og 30 minutter med rydding ute. Da jeg kom inn for å lage middag før jeg skulle besøke en venninne, fikk jeg et skikkelig energikick! Se for deg at jeg gjør hundre knebøy (jeg tuller ikke!) samtidig som jeg står og steker kylling. Jeg hadde mest lyst til å legge ut på en lang løpetur, men siden jeg allerede var sent ute til avtalen, rakk jeg det ikke.
Jeg var kjempegira da jeg kom frem. Jeg fortalte venninnen min at jeg endelig hadde begynt å kjenne på overskudd igjen, men at kroppen som regel ble syk og jeg fikk feber etter selv lavterskel trening.
Da ba hun meg stoppe opp og reflektere over følgende:
"I går lå du på sofaen med feber fordi du trente dagen før. I dag har du gått en lang tur på over en time. Etterpå har du måkt snø i en time og ryddet ute i 30 minutter. Og du har fortsatt en utbrenthetsdiagnose."
"Det stemmer", svarte jeg.
"Hvor sannsynlig er det egentlig at det du kjenner på er ekte overskudd – og ikke adrenalin?", spurte hun.
Jeg tror venninnen min kunne se lyspæra som skrudde seg på over hodet mitt.
Når energi egentlig er adrenalin
Mange kvinner i utbrenthetens landskap beskriver at de føler seg tomme og energiløse – helt til kroppen plutselig gir dem et kick. Det kan være etter fysisk aktivitet, mye sansestimuli, eller rett og slett etter å ha presset seg for langt.
Det føles som energi, men det er egentlig kroppen som mobiliserer nødkrefter: stresshormonene adrenalin og kortisol.
Når du er utbrent, har kroppen allerede vært i overlevelsesmodus lenge. Det sympatiske nervesystemet (fight/flight) har vært kronisk aktivert, og kroppen har produsert stresshormoner i lang tid. Når du da får en plutselig «boost», er det ikke fordi du er uthvilt – det er fordi kroppen pumper ut adrenalin for å hjelpe deg å gjennomføre det du ber den om.
Dette skjer:
- Hypothalamus aktiverer det sympatiske nervesystemet
- Binyrer slipper ut adrenalin og noradrenalin
- Blodet pumpes raskere, og glukose frigis til musklene
- Du føler deg plutselig kvikk, klar og energisk
Men det er en nødløsning – ikke ekte, bærekraftig energi.
Disse episodene er klassiske eksempler på hvordan kroppen, spesielt et dysregulert nervesystem etter langvarig stress eller traumer, kan forveksle adrenalinrush med ekte energi. Det er nettopp her mange brenner seg igjen – bokstavelig talt – i forsøk på å bli friske fra utbrenthet.
I mitt tilfelle ser jeg også at jeg gjorde en annen klassisk feil som jeg tror mange kan kjenne seg igjen i, nemlig intensitet. Det jeg trodde var "moderat" trening, viste seg å være makspuls trening da jeg tilfeldigvis sjekket smartklokken senere.
Ved utbrenthet kan det være vanskelig å tolke kroppens signaler; det er jo ofte slik vi har blitt utbrent i utgangspunktet.
Lesetips: Hva er utbrenthet? Symptomer, årsaker og hvordan du finner veien tilbake
Symptomer på overstimulering vs ekte energi
Det er lett å forveksle overstimulering med vitalitet, spesielt når man er vant til å være sliten. Men det finnes noen tydelige tegn på at du er overstimulert – ikke opplagt:
Overstimulering kan kjennes slik ut:
- Du blir rastløs og har uro i kroppen
- Du får et sterkt «drive» og føler deg nesten manisk
- Du får hjertebank eller høy puls
- Du får feber etterpå, eller blir uvel
- Du føler deg «påskrudd» men ikke jordet
Ekte energi kjennes mer slik ut:
- Du er rolig og balansert, men klar i hodet
- Du har overskudd til å tenke og kjenne etter
- Du klarer å stoppe opp og være til stede i deg selv
- Du er i kontakt med kroppen, ikke bare hodet
Nervesystemets rolle: Overlevelse vs regulering
Når du er i utbrenthet, er nervesystemet i ubalanse. Den delen som skal hjelpe deg å regulere – det parasympatiske nervesystemet – får ikke slippe til. I stedet går kroppen på høygir.
Du får et rush fordi:
- Nervesystemet oppfatter at det er fare (selv om du bare måker snø)
- Kroppen tror den må overleve – ikke slappe av
- Hver gang du presser deg, bekrefter du signalet: «Vi er ikke trygge ennå»
Dette er typisk ved traumer og langvarig stress: kroppen har lært at den må være i beredskap, og da blir det «normalen».
Les mer her: Hva er nervesystemet – og hvorfor blir vi syke av stress og traumer?
Konsekvensene av å leve på adrenalin
Selv om det kan føles digg i øyeblikket, er det skadelig over tid. Å leve i kronisk aktivering fører til:
- Forstyrret søvn og hormonbalanse
- Økt inflammasjon i kroppen
- Slitenhet og smerter i muskler og ledd
- Svekket immunforsvar
- Tap av evne til å kjenne egne behov og grenser
Hvordan kvitte seg med stresshormoner?
Kroppen skiller ut stresshormoner gjennom naturlige prosesser – men disse fungerer dårlig når vi ikke får hvile. Her er noen måter å hjelpe kroppen i gang:
1. Restitusjon og søvn
Det er under søvn at kroppen regulerer nervesystemet og rydder opp. Men for å komme dit, må du skape trygghet først. Rutiner, rolige kvelder og skjermpauser hjelper.
2. Bevegelse med nervesystemet i fokus
Ikke all bevegelse er lik! Rolige, rytmiske bevegelser som gåturer, somatisk yoga eller sakte dans gir kroppen det den trenger for å regulere – ikke trigge.
3. Pust og tilstedeværelse
Dyp, langsom pust aktiverer det parasympatiske systemet. Prøv ut øvelser som:
- 4-7-8-pusten
- Vekselpust
- Lydpust eller humming
4. Natur og sanselighet
Berøring, dagslys, kontakt med naturen og varme gir nervesystemet signaler om trygghet.
Så – hvordan vet du hva du kjenner på?
Et godt spørsmål å stille seg selv når energien bruser er: «Er dette ekte energi – eller er jeg i ferd med å miste kontakt med kroppen?»
Lær deg å gjenkjenne nyansene. Når du kan skille mellom ekte overskudd og et som er stressdrevet, blir det lettere å ta valg som faktisk støtter healing – ikke sabotere den.
Vil du lære mer om hvordan du kan regulere nervesystemet og bearbeide traumer?
Meld deg på inspirasjonsbrevet mitt, så er du den første som mottar nye tips og øvelser!